2024. április 26., péntek
VITORLÁZÁS

Fa Nándor célba ért

Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen; a magyar hajós szerdán délben ért célba a franciaországi Les Sables d’Olonne-ban 93 napos út után. A 63 éves Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hugaryvel 93 nap, 22 óra, 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót – ez a legjobb földkerülő eredménye. A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap, 3 óra, 35 perc, 46 másodperccel nyerte meg. Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a földet. Az 1992/1993-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

A mostani teljesítménye közel 35 nappal jobb, mint a 24 évvel ezelőtti, amely jelzi, mennyit fejlődött a technika, a saját tervezésű és hazai fejlesztésű hajó ennyivel jobb volt a korábbinál.

Iszonyú kemény volt még az utolsó napokban is. Ez a helyezés messze felülmúlja az elképzelésemet, a 10-15. hely lett volna a realitás. Igyekeztem mindig tenni a dolgomat, a következő feladatra figyelni, s nem hagyni, hogy az események elvigyenek magukkal. Többször is keményen kellett küzdenie azért, hogy az árbocot és a vitorlázatot ne veszítsem el. Nagyon büszke vagyok a csapatomra és a hajóra, a magyar szellemre! – nyilatkozta Fa Nándor a célba érkezés után telefonon az MTI-nek.

Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem. Igyekeztem mindig tenni a dolgomat, a következő feladatra figyelni, s nem hagyni, hogy az események elvigyenek magukkal – mondta.

Fa Nándor úgy értékelte, a mostani teljesítmény pályafutása csúcspontja.

Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik, hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik, hogy az árbocot nem kellett javítani, egyszer sem kellett megmásznom, s ezt az árbocot én készítettem. A harmadik, hogy a hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely extrém jó.