2024. április 26., péntek
LI. SUPER BOWL

Hihetetlen fordulat!

A New England Patriots nyerte meg az 51. Super Bowlt, az észak-amerikai futball-bajnokság 2016-os idényének a nagydöntőjét, miután Houstonban, az NRG Stadiumban 34:28-ra legyőzte az Atlanta Falconst. Az eredmény izgalmas mérkőzést sugall, de közel sem olyan izgalmasat, minta amilyet vasárnapról hétfőre virradóra láthattak a nézők, akik közül úgy 2-3 óra tájékában nyilván sokan le is feküdtek, mert az Atlanta az első félidőben „ronggyá” verte a négyszeres bajnokot, hiszen Freeman, Hooper és Alford touchdownja 21:3-as vezetést jelentett a Sólymoknak. E három TD közül a harmadik volt a leglátványosabb, mert ez a legendás Brady hibájából történt, s ez volt a leghosszabb eladott labda utáni TD (82 yard) a Super Bowlok történetében.

S az, ami ezután történt, újabb, soha nem látott eseményeket és rekordokat hozott, hiszen az Atlanta 28:3-ra növelte az előnyét, és olyan csapat még nem volt a nagydöntőben, amely 10 pontnál nagyobb hátrányt ledolgozott volna. Az óriási fordulat az utolsó negyed 9. percében következett be, s ennek főszereplője a már említett Brady lett, White hathatós segítségével. Amendola és Edelman TD-je után hosszabbítás következett, először a nagydöntők történetében, s itt már a szerencse is a Patriots oldalára szegődött a pénzfeldobásnál. Ők kezdhettek, s a vége az lett, hogy Brady hihetetlen 466 yardot passzolt a végére, a legtöbbet a Super Bowlok történetében, ezzel a Patriots ötödször lett bajnok, s a negyedik alkalommal MVP-nek megválasztott Brady az ötödik gyűrűjét is megkapta, ám pechjére az öltözőben ellopták az immár egy vagyont érő mezét, amelyet a meccsen viselt…

A több mint négyórás esemény félidejében egyébként Lady Gaga szórakoztatta kiválóan a nagyérdeműt, tapsot kapott a pénzfeldobásra tolószékkel érkezett id. George Bush egykori amerikai elnök, de számos színész, zenész, ismert sportoló és közéleti személy is ott volt az eseményen, amelyen még a legrosszabb ülőhelyre szóló jegyek ára is elérte a 2000 dollárt, ahol a jobb helyen való parkolásért 200 dollárt is elkértek, a hamburger és a csirkés szendvics 16 dollárba került, a hot dog 8-ba, a sör 12, a palackos víz pedig 6 dollár volt. Lehetett reklámozni is a Super Bowl ideje alatt, fél perc 5 millió dollárba került.

És akkor a rekordokról: Bradynek ez volt az ötödik győzelme, amivel megelőzte Joe Montanát (San Francisco 49ers) és Terry Bradshaw-t (Pittsburgh Steelers), akik négyszer lettek bajnokok csapatukkal. Egyetlenegy irányító nyert életében öt bajnoki címet, mégpedig Bart Starr, a Green Bay Packers játékosa. Bradyt negyedik alkalommal választották MVP-nek, vagyis a döntő legértékesebb játékosának: ebben a kategóriában szintén ő lett a rekorder, hiszen Montana háromszor kapta meg ugyanezt az elismerést. Brady és Bill Belichick Patriots-vezetőedző együtt az ötödik bajnoki címüket szerezték: ez szintén a legtöbb, amit edző-irányító duó valaha is elért. Brady nemcsak az ötödik bajnoki címével vonult be a rekordok könyvébe, hanem a pályán mutatott játékával is. 466 yardot passzolt a meccsen, és ez több, mint amennyit irányító eddig összehozott a döntőben: ezzel a Hall of Fame-be frissen beválasztott Kurt Warnert taszította le a trónról, aki a XXXIV. Super Bowlon 414 passzolt yardig jutott. Bradynek 63 passzkísérlete volt a meccsen, ezzel pedig Jim Kelly rekordját (58 passzkísérlet, XXVI. Super Bowl) adta át a múltnak. Ebből 43 passz sikeres volt, ami szintén NFL-rekord: az irányító ezzel saját magát előzte meg, hiszen a Seattle Seahawks ellen két éve játszott döntőben 37 passza lett sikeres. Brady mellett egyértelműen White, a Patriots futója alakította a legemlékezetesebbet a Houstonban. A két évvel ezelőtti Super Bowlon már tagja volt a Patriots keretének, nemcsak a hosszabbításban döntötte el a meccset a touchdownjával, de 19 éve ő az első játékos, aki egymaga három touchdownt szerzett a nagydöntőben. Erre legutóbb a Hall of Fame-be frissen beválasztott egykori Denver-futó, Terrell Davis volt képes 1998-ban. White a negyedik negyedben egy kétpontos kísérletet is sikeresen összehozott, amivel 20 pontot szerzett, ezzel pedig rekorder. White-nak ráadásul 14 elkapása volt, amivel szintén rekordot döntött: ebben a kategóriában eddig Demaryius Thomas vezetett, akinek a XLVIII. Super Bowlon 13 elkapása volt. És ha mindez még nem lenne elég: ő a rájátszás történetének első játékosa, akinek legalább 10 elkapása, 100 elkapott yardja és két futott touchdownja volt egy meccsen.