2024. április 26., péntek

Javul a helyzet a fatelepeken

Már szén és fa is kapható, az árak szinte mindenhol a régiek

Az emberek nagy többsége a tavalyi szén és tűzifa megvásárlásakor még nem számított ilyen kemény télre, így nem is készített be több tüzelőt, mint egyébként szokott. A hetekig tartó hideg időjárás miatt viszont a készletek gyorsabban fogytak, és bizony januárban sokan arra kényszerültek, hogy tüzelőt vásároljanak, ha melegedni akarnak, így a fatelepek kiürültek, és csak elvétve lehetett tűzifát és szenet vásárolni.

Nem csak a hirtelen megnövekedett kereslet miatt nem lehetett kapni tüzelőt, a fakitermelés a rossz idő miatt egy időre leállt, a kibányászott szénkészletet pedig elhasználták a hőerőműben, hiszen a hideg napokban több áram is fogyott.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az időjárás enyhülésével azonban a fatelepeken lévő helyzet is normalizálódni kezdett, vagyis a legtöbb helyen immár fát és szenet is lehet kapni, és bár a hiány miatt az elmúlt hetekben hirtelen felment az ára a tüzelőnek egyes esetekben 1000–1200 dinárral is, most már az is többé-kevésbé visszatért a normális szintre.

A szabadkai fatelepeken újra van bükk, tölgy és akác is. Egyes fatelepeken mindhárom fafajtát azonos áron kínálják, mely 5300 és 6500 dinár között mozog, azonban az egyik fatelep 4800 dinárért kínálja az akác és 5000 dinárért a bükk és tölgy köbméterét. A száraz szén tonnáját 12 500–13 500 dinár között kínálják, lignitet 7500–7600 dinárért vásárolhatunk, a banovići szén tonnája 14 500–15 500 dinár, ami az euró árfolyamának drágulása miatt drágult egy kicsit, barna szenet pedig 13 ezer dinárért találhatunk a fatelepeken. Habár a készletek lassan feltöltődnek és az árak is normalizálódtak, az embereknek számítaniuk kell arra, hogy a most vásárolt tűzifa nyers és eléggé vizes, így nehezebben is ég.

Az elmúlt hetekben a tüzelő hiánya és az emberek pénztelensége miatt igen gyakran zsákszámra árulták a fát és szenet, sokan fél-egy köbméter fát, vagy 300–500 kiló szenet vettek. Az egyik fatelep munkatársának elmondása szerint a szűkös készlet miatt egy-két hétig nem is akartak senkinek sem egy köbméter fánál többet eladni, éppen amiatt, hogy minél több embernek jusson, hogy átvészeljék a hideg időszakot, s ebben az időszakban olyan sok megrendelésük volt, hogy a leszállítás is több időt vett igénybe, mint egyébként.

A fatelepesek azt javasolják, hogy akinek nem muszáj, most már ne készítsen be nagy mennyiségű tüzelőt, inkább várja meg a tavaszt vagy a kora nyarat, amikor biztosan elég nagy lesz a készlet, a fa száraz lesz és várhatóan pár száz dinárral olcsóbb is, a megrendelt mennyiség leszállítása pedig gyorsabb ütemben fog haladni.