2024. április 26., péntek

Mindannyiunk akadémiája

Labdarúgó akadémia létesül Topolyán – A magyar állam igen jelentős összeggel támogatja a projektumot – Az akadémia nem csak Topolyáról, hanem az egész vajdasági magyar labdarúgásról szól – á

A magyar állam jelentős eszközöket szán a labdarúgás fejlesztésére, és a program nem csak az anyaországot, hanem a határon túli magyarlakta területeket is érinti.

Idáig Felvidék, Kárpátalja és Erdély is kapott erre a célra eszközöket, egyedül Vajdaság maradt ki a sorból. Ám most, Magyarország Nemzeti Fejlesztési Minisztériuma egy igen komoly összeget szánt az itteni labdarúgás fellendítésére. Elsőként egy labdarúgó akadémia létesül Topolyán, de a végső cél a labdarúgás felkarolása más helységekben is, ahol magyarok élnek.

A topolyai TSC klubban már idáig is igen komoly utánpótlás nevelés folyt, a csapaton keresztül nem csak a topolyai, hanem a környező települések fiataljai is lehetőséghez jutottak. Nem véletlen tehát, hogy a támogatás főkedvezményezettje épp ez a közép-bácskai kisváros lett. Az akadémia építését és az a köré csoportosuló fejlesztéseket Zsemberi János, a TSC főtámogatója fogja megvalósítani. Zsemberi szerint az új akadémia egyik fő célja az lesz, hogy itthon tartsa a tehetséges fiatalokat.

Zsemberi János, a TSC fő támogatója (Lakatos János felvétele)

Zsemberi János, a TSC fő támogatója (Lakatos János felvétele)

- Topolyán egy nagyon minőséges utánpótlás képzési munka folyik, Vajdaságban a Vojvodina és Spartak után a mi klubunkban a legjobb az utánpótlás nevelés. Akár azt is mondhatjuk, hogy valamilyen szinten máris működik az akadémia, csak még nincs intézményesítve. Részben ennek a továbbfejlesztésére kapunk pénzt, hiszen nem csak topolyai és Topolya környéki srácokkal foglalkozunk, hanem az egész régióból hozunk ide gyerekeket. Vannak itt fiatal játékosok Adáról, Zentáról, Csantavérről, Kishegyesről, stb. Ha kiépül az akadémia, akkor az egész bácskai régióból, sőt, az egész vajdasági magyarság köréből fogja vonzani a gyerekeket. Azt szeretnénk, hogy a vajdasági magyar gyerekek ne a magyarországi akadémiákra távozzanak, hanem a tótfalusi mellett a topolyaiba jöjjenek. Ha csak Topolyát nézem, akkor jelenleg 7 gyerek van különböző magyarországi akadémiákon, de más településeken is hasonló a helyzet. Biztos vagyok benne, hogy ez a projektum sok tehetséges fiatal számára komoly segítséget fog nyújtani az itthon maradáshoz.

Hány gyerekkel fognak foglalkozni az akadémia keretein belül?

- Jelenleg 150 regisztrált gyerekünk van, főként a 14 év alatti generációkban vannak sokan. Ami magát az akadémiát illeti, ide 14 éves kortól hoznánk a gyerekeket, miután befejezik az általános iskolát. Természetesen, már korábban is jöhetnek játszani, de a bentlakási lehetőség csak 14 éves kortól áll majd rendelkezésükre. Generációnként 15 gyerekre számítunk, vagyis három korosztállyal számolva 40-45 gyermek lakna itt. A három csapatban összesen nem ennyi játékos lesz, de a topolyai és a közeli településekről származó gyerekek nem fognak bent lakni. Ettől függetlenül étkezni tudnának az akadémián, és a többi tartalom is rendelkezésükre fog állni, mint pl. a tanulószoba. A terveink szerint ha igény mutatkozik rá, akkor bővíteni tudjuk a kapacitást.

Mi minden fog létesülni Topolyán, a magyarországi támogatásból?

- Épülni fog egy négypályás labdarúgó akadémia, bentlakási lehetőséggel. Lesznek tantermek, ahol tanulni tudnak a gyerekek, külön helyiség lesz a terhelés diagnosztikára, valamint lesz orvosi labor és konditerem. A jelenlegi pályánk helyén egy központi pálya létesül, ami eleget tesz majd az UEFA 3-as követelményi rendszernek és 4500 férőhellyel fog rendelkezni. Az építkezési munkálatok március közepén kezdődnek, az egész beruházást pedig két év alatt szeretnénk befejezni.

Az akadémián túl milyen formában fogják támogatni a többi vajdasági magyar labdarúgó klubot?

- Topolyának jutott az a szerep, hogy koordinálja az anyaországi segítséget a többi klub irányába. Már készítettünk egy terepi felmérést és mi is meglepődtünk, hogy a környező magyar településeken milyen rossz állapotban van a labdarúgó létesítmények infrastruktúrája. Épp ezért igen átfogó infrastrukturális fejlesztésekbe kezdünk. Sok helyen szinte használhatatlan az öltöző, ezért Bácskossuthfalván, Hajdújáráson, Csantavéren, Bácspéterrévén, Szenttamáson, Bajsán , Tornyoson és Temerinben biztosítani fogjuk a felújításukat. Természetesen, más fejlesztésekben is gondolkozunk, pl. öntözőrendszert és labdafogó hálókat fogunk vásárolni a magyarkanizsai, a zentai, a kishegyesi, az óbecsei, a pacséri és az adai kluboknak. A támogatási rendszer bővíthető lesz, minden klubnak abban próbálunk segíteni, amire a legnagyobb szüksége van. Emellett nagyon fontos megemlíteni, hogy az infrastrukturális támogatáson túl komoly szakmai segítséget fogunk nyújtunk minden klubnak. A gyakorlatban ez úgy néz majd ki, hogy minket Magyarországról segítenek szakmailag, mi pedig minden említett klubot támogatni fogunk. Az edzőik számára ingyenes továbbképezéseket biztosítunk, és rendszeresen elhívjuk őket konzultációra Topolyára. Szakembereink folyamatosan járkák majd a terepet és emellett különböző sporteszközökkel is segíteni fogjuk a munkájukat. Azt szeretnénk elérni, hogy minden vajdasági magyar klub együttműködjön és egy élő hálózat jöjjön létre. Ez a történet nem csak Topolyáról szól, hanem mindannyiunkról. Nagy kihívás ez számunkra, de egyben nagy lehetőség is. Azt akarjuk, hogy minden vajdasági magyar, aki focizik, a sajátjának érezze ezt a lehetőséget.