2024. április 26., péntek

Emléktábla Mileva Marić-Einsteinnek

A híres tudós feleségére, és annak családtagjaira vonatkozó információkat feltüntető táblát Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Gunter Czisch, a németországi Ulm városának polgármestere leplezte le. Az emléktáblát annak a Kiszácsi utcában lévő háznak a bejáratában helyezték el, amelyben Mileva Marić-Einstein lakott.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Alkalmi nyilatkozatában Vučević emlékeztetett arra, hogy Ulm és Újvidék között korábban is erős volt, és most is nagyon jó a kapcsolat, a Duna-stratégiának köszönhetően a két város érdekei számos közös ponton érintkeznek. Polgármesterünket ez a gyümölcsöző kapcsolat különösen boldoggá teszi, kihasználta az alkalmat, és az ulmi küldöttségnek köszönetet mondott azért, mert támogatták Újvidéket az Európa Kulturális Fővárosa 2021 és az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 cím elnyeréséért folytatott hadjáratában.

Albert Einstein, korunk talán leghíresebb tudósa Ulmban született, feleségét, Mileva Marić-Einsteint egyetemista évei során ismerte meg. A nő életének jelentős részét Újvidéken, a Kiszácsi utcában élte le. Ulm polgármestere is örül annak, hogy városuk nagy fia és Mileva Marić-Einstein kapcsolata is jelentős mértékben hozzájárult a két város közötti kiváló viszony kialakulásához. – Ez a tábla nemcsak két ember kapcsolatát jelképezi, hanem üzenet is arra vonatkozóan, hogy milyen irányban kell fejlesztenünk jövőbeni kapcsolatainkat: Évtizedes, vagy akár évszázados együttműködés keretében kell létrehoznunk az új dolgokat – mondta Gunter Czisch, majd gratulált az újvidéki polgároknak a két rangos cím elnyeréséhez.

A nap folyamán a városházán Miloš Vučević polgármester és német vendége az együttműködés még magasabb szintre emeléséről írtak alá szerződést.

A táblaleleplezés a városnapi ünnepségsorozat keretében történt. A Kiszácsi utca 20. alatt lévő házra korábban is feltettek már különböző, a neves újvidéki nőre és családjára emlékeztető táblákat, de ezeket az idő folyamán lelopták.