2024. április 26., péntek

Több pénz jut a kultúrára

Az idén az önkormányzat több támogatást biztosít a művelődési intézményeknek, egyesületeknek. A projektumok támogatása mellett a fenntartási költségeiket is fedezik.

Az önkormányzat az idén a kulturális intézmények, egyesületek működési költségeit is támogatja, egyesek nyilvánvalóan jobban szeretnék, ha a pénzt az iskoláztatásba és az egészségügybe ruháznák be (Dávid Csilla illusztrációja)

Az önkormányzat az idén a kulturális intézmények, egyesületek működési költségeit is támogatja, egyesek nyilvánvalóan jobban szeretnék, ha a pénzt az iskoláztatásba és az egészségügybe ruháznák be (Dávid Csilla illusztrációja)

A kultúráról hozott új törvény egyik szakasza lehetővé teszi azt, hogy köztársasági, önkormányzati vagy községi forrásokból támogassák a kulturális intézmények, egyesületek működési költségeit, fedezzék kiadásaikat abban az esetben, ha a költségvetésből nem finanszírozzák őket folyamatosan. A támogatás nem lehet nagyobb a kiadások 45 százalékánál.

Az újvidéki képviselő-testület tavaly decemberi ülésén elfogadták a kulturális intézmények, egyesületek finanszírozásáról és társfinanszírozásáról szóló döntést, amellyel pontosan meghatározták, hogy milyen feltételek mellett, illetve mekkora összegű támogatásokat folyósíthat a városi parlament. A döntés értelmében az önkormányzat finanszírozhatja az egyesületek, intézmények bérelt helyiségeinek költségét, továbbá a telefonszámlákat, az internetköltségeket, a központi fűtés vagy a gázszolgáltatás, valamint a kommunális és az adminisztratív szolgáltatások költségeit.

Az egyesületeknek több feltételt is teljesíteniük kell ahhoz, hogy támogatásban részesüljenek. Először is, csak törvényesen bejegyzett kulturális intézmény vagy egyesület kaphat támogatást, továbbá azok, akik programjaikkal jelentősen hozzájárulnak Újvidék kulturális életéhez, programjaikat hazai vagy külföldi egyesületekkel, intézményekkel karöltve bonyolítják le. Csak azok az intézmények vagy egyesületek kaphatnak támogatást, amelyek legalább 10 éve folyamatosan programokat valósítanak meg Újvidéken. A Dnevnik napilap beszámolt arról, hogy a feltételek közé tartozik az is, hogy legalább egy projektumot külföldi partnerrel valósítottak meg. Az intézmények és egyesületek kizárólag abban az esetben kaphatnak pénzeszközöket a városi költségvetésből, ha nincs semmilyen más bevételük a tagsági díjon kívül, és legalább egy elismerést vagy díjat kaptak megvalósított projektumaik valamelyikére. A pályázati kiírást az elkövetkező napokban közzéteszik az önkormányzat hivatalos internetoldalán.

A pályázásnál az egyesületek és az intézmények kötelesek átadni a szükséges dokumentációt, ha megnyerik a támogatást, a kitűzött határidőn belül kötelesek benyújtani a pénzeszközök elköltését dokumentáló bizonylatot.

A kulturális egyesületek és intézmények támogatására 4 millió dinárt különítettek el a városi költségvetésből.