2024. április 26., péntek

Fehérorosz védelem Szerbia légterének

Minszki látogatása során a szerb miniszterelnök a hadiipart és a gépjárműgyártást emelte ki az együttműködés prioritásaként

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök tegnap megkezdte kétnapos látogatását az Európa utolsó diktatúrájaként nyilvántartott államban, Fehéroroszországban. Először fehérorosz kollégájával, Andrej Kobjakovval ült tárgyalóasztalhoz. Az ezt követően megtartott sajtótájékoztatón Kobjakov a két ország közötti baráti kapcsolatokat méltatta. Szerbia Fehéroroszország egyik legjelentősebb gazdasági és kereskedelmi partnere a balkáni régióban, ezeket a kapcsolatokat tovább kívánják építeni és mélyíteni – emelte ki a vendéglátó, aki a bilaterális politikai kapcsolatok erősítésére is lát lehetőséget.

A szerb kormányfő megkoszorúzta a Győzelem-emlékművet (Fotó: Beta)

A szerb kormányfő megkoszorúzta a Győzelem-emlékművet (Fotó: Beta)

Fehéroroszország célja, hogy hosszú távon együttműködjön Szerbiával, ezért igencsak örvendetes, hogy aláírásra kerül az úgynevezett együttműködési térkép, amely a gazdasági együttműködés lehető legjobb feltételeit teremti meg – hangsúlyozta Kobjakov.

– Lehetőséget látunk közös vállalatok alapítására, elsősorban az építőipar, a fegyveripar és az autóipar területén. Fehéroroszországban már kilenc szerbiai vállalat üzletel sikeresen, ezt csak üdvözölni tudjuk. A két ország gazdasági kamarái közötti együttműködés is kiváló – fogalmazott Kobjakov.

A szerb miniszterelnök a folytatásban hasonló hangnemben értékelte a két ország közötti kapcsolatokat, azok minőségét és az azokban rejlő lehetőségeket méltatta. Fehéroroszország Szerbia barátja, ez pedig jó alapja a gazdasági kapcsolatok lendületesebbé tételének – emelte ki. Tavaly elsősorban a kőolajszármazékok ára és a rubel árfolyamának csökkenése miatt nem volt lehetőség a gazdasági kapcsolatok élénkítésére, az idei évben azonban igyekeznek pótolni az elmulasztottakat – nyomatékosította a szerb kormány első embere. Hozzátette: Szerbia most többet importál Fehéroroszországból, mint amennyit exportál. Értékelése szerint Fehéroroszországba elsősorban a szerbiai mezőgazdasági termékek, bútor és ipari termékek kivitelét lehetne fokozni.

Aleksandar Vučić és kísérete megtekintették a Fehérorosz Állami Múzeumban a Nagy Honvédő Háború tárlatot... (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić és kísérete megtekintették a Fehérorosz Állami Múzeumban a Nagy Honvédő Háború tárlatot... (Fotó: Beta)

Vučić megerősítette, hogy jók az esélyek közös vállalatok alapítására. Ezek elsősorban fegyvert és lövedéket gyártanának harmadik országok piacai számára, valamint lifteket a fehérorosz piacra. A fehérorosz fél a magánosításban is érdekelt, esély van arra, hogy megvásárolják a Petar Drapšin fémipari vállalatot.

– Arról is beszélgettünk, hogy Szerbia fegyvereket vásárolna Fehéroroszországtól a hadsereg számára –  mondta Vučić. – Elsősorban a légtér védelmére alkalmas, különösen hatékony rendszerekben vagyunk érdekeltek, de a részletekről egyelőre nem nyilatkozhatok. Idén Kobjakov miniszterelnök és Alekszandr Lukasenko elnök is Szerbiába látogatnak, ez pedig egyértelműen elmélyíti az országaink közötti kapcsolatokat. Az országaink közötti barátságot mi sem bizonyíthatná jobban, mint az az 50 vagy 100 óriásplakát, amellyel fogadtak. Lépten-nyomon éreztetik velünk a baráti viszonyulást. Szerbia és Fehéroroszország 2019-ig 500 millió amerikai dollárra kívánja növelni az árucserét. A hadi-, az autó- és az építőipar mellett az egészségügy területén is kiválóak a lehetőségek az együttműködésre – taglalta Vučić, majd Szerbia folyamatos támogatásáról biztosította fehérorosz vendéglátóit.

A szerb miniszterelnök a későbbiekben Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfővel is találkozik.