2024. április 26., péntek

A kultúráról és a madarakról

A magyar kultúra tiszteletére Rege a madárról címmel rendezett ünnepi műsort az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör. A műsorra kedden este a Városi Könyvtárban került sor. Az esthez Bencsik István mondott bevezetőt.

– Sokadik alkalommal ünnepeljük a magyar kultúra napját. Itt, a délvidéken a Csáth Géza Művészetbaráti Kör emlékezett meg először erről a napról, és azóta is folyamatosan minden évben megemlékezik. Ennek és valamennyi estnek a rendezője, Horváth Emma tanárnő, mindig valami újat próbál a megemlékezésbe beleszőni, ami igazolja és bizonyítja, hogy mennyire gazdag, szerteágazó és változatos a magyar kultúra – hallottuk Bencsik Istvántól.

Hulló Istvánnal Bencsik István beszélget (Fotó: Lukács Melinda)

Hulló Istvánnal Bencsik István beszélget (Fotó: Lukács Melinda)

Az est vendége mgr. Hulló István, a Városi Múzeum igazgatója volt, aki ornitológiai, tanári és írói tevékenységéről beszélt.

– Úgy érzem, hogy a madártan választott engem. A madarak megfigyelése meghatározta a gyerekkoromat és a gimnáziumi éveimet, és az egyetemen is olyan tudósokkal ismerkedtem meg, akik megerősítették bennem ezt az érdeklődést. Nagyon fontosnak tartom az oktatást, a tanárok, a pedagógusok szerepét, hiszen a gyerekek, a fiatalok ráhangolódása az őket körülvevő világra gyakran a tanáraikon múlik – mondta egyebek közt Hulló István, aki a környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta.

Az est kísérőrendezvényeként Horváth Flórián természet-ihlette rajzainak és festményeinek alkalmi kiállítását tekinthette meg a közönség. Ahogyan azt hallhattuk, Horváth Flórián állandóan a természetet járja, rajzol, fest, egyébként pedig a munkahelyén állatokat preparál.

A műsor folyamán fellépett Némedi Imre, Lőrinc Zsuzsanna, Basity Gréta, Szeles Anita és Bacslia Berta. A rendezvény helyszínét Basity Erika virágkompozíciói díszítették. Az ünnepi műsoron arról is szó esett, hogy 1817. március 2-án született Arany János, ezért az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör neki szenteli ezt az évet, és minden idei rendezvényükön elhangzik egy műve.