2024. április 26., péntek
TENISZ

Házirangadók az elődöntőben

A férfiaknál svájci, a nőknél amerikai házirangadó lesz az elődöntő egyik meccse, hisz tegnap Roger Federer és Stan Wawrinka, illetve Venus Williams és Coco Vandeweghe jutottak a négy közé.

Wawrinka lett a férfi egyes első elődöntőse. A háromszoros Grand Slam-bajnok, aki Melbourne-ben 2014-ben diadalmaskodott, csak az első játszmában bajlódott a francia Jo-Wilfried Tsongával, és csak egyszer adta le az adogatást. A másik meccsen a MurrayFederer rangadó helyett egy előre lefutott találkozót láthattunk, amelyben a német Mischa Zverevnek csak a második játszma elején kínálkozott alkalma, de a svájci veterán 1:3-ról könnyedén fordított, és magabiztosan nyert. Federer 18:3-ra vezet Wawrinka ellen, aki mindhárom győzelmét salakon jegyezte.

Ma a negyeddöntőben a NadalRaonić és a DimitrovGoffin mérkőzés lesz műsoron.

A női egyes negyeddöntőjének első napján két amerikai nyert. A 37. születésnapjához közelítő volt világelső Venus Williams csaknem kétórás nagy csatában múlta felül az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát, és az elődöntőben a tornát a 35. helyen kezdett honfitársnője, a 25 éves Coleen Coco Vandeweghe lesz az ellenfele, aki váratlanul könnyen ütötte ki a spanyol Garbiñe Muguruzát.

Venus és Anasztaszija meccse breakparádé volt, amelyben az orosznak is voltak alkalmai, de a fontosabb pontokat rendre az amerikai nyerte. Az első játszmában így Pavljucsenkova az 5:5-ért adogatott sikertelenül, a másodikban pedig az orosz kétszer is előnyben volt, majd a rövidítésben a 3:1-es vezetés után zsinórban hat pontot veszített. A másik meccsen Vandeweghe 3:3-ig már három breaklabdát hagyott ki, majd a hetedik játékban még négyet rontott, mire döntő előnyhöz jutott volna. A második játszmában Muguruza azonnal elveszítette az adogatást, majd nagyon gyorsan a meccset is. Venus és Coco eddig csak egyszer játszottak, tavaly Rómában salakon Venus nyert két játszmában. Vandeweghe, aki vasárnap a világelső Kerbert is verte, a melbourne-i negyeddöntővel már 15 helyet javított, és a naprakész listán már a legjobbjának megfelelő 20. pozíciót foglalja el, döntőbe jutás esetén 14. lesz.

Ivana Jorović magabiztos győzelemmel kezdett az andrézieux-i ITF-tornán, Miomir Kecmanović első ellenfele pedig a floridai Weston futuresén a 29 éves német Peter Torebko lesz. 

MELBOURNE. – Az Australian Open negyeddöntőjében, férfiak: Wawrinka–Tsonga 7:6, 6:4, 6:3, Federer–M. Zverev 6:1, 7:5, 6:2. Nők, negyeddöntő: V. Williams–Pavljucsenkova 6:4, 7:6, Vandeweghe–Muguruza 6:4, 6:0.

AKTOBE. – A futures 1. fordulójában: Petrović–Kotov 6:1, 6:1.

ANDRÉZIEUX. – Az ITF-torna 1. fordulójában: Jorović–Sztrahova 6:7, 6:0, 6:2.

ANTALYA. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Radanović–Kurz 6:1, 6:1.

KAIRÓ. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Peckl–Szlavikovics 6:3, 3:6, 7:6.

WESLEY CHAPEL. – A női ITF-torna selejtezőjének 2. fordulójában: Lukács–Scotty 6:4, 3:6, 6:1.