2024. április 26., péntek

A Köpcös Kandúr Budakalászon járt

A magyar kultúra napja budakalászi rendezvénysorozatának részeként a helyi Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont január 17-én, kedden délelőtt a Rajzoltam egy köpcös kandúrt – Csík Mónika és a TáncReakció mesélő rajzfüzete című rajzos, verses, zenés produkciónak.

A TáncReakció együttes (Gál Hedda – ének, Hoppál Mihály – gitár, Futó Ádám – beat box) Csík Mónika költőnővel kiegészülve, 2016-ban már tartott egy tíz állomásos koncertkörutat Vajdaság-szerte, melynek során a szórványtelepülések gyerekközönségéhez is eljuttatták Csík Mónika Miféle zergetoll? című gyermekverskötetének megzenésített verseit. Ezt a produkciót mutatta be a formáció ez alkalommal a budakalászi művelődési ház zsúfolásig megtelt termében a helyi általános iskola alsós kisdiákjainak.

A jó hangulatú koncert után a vendéglátó intézmény közművelődési munkatársa, Felföldi Barnabás művelődésszervező nyilatkozott lapunknak a művelődési ház sokrétű programkínálatáról, melynek összeállításakor az idősebb-, valamint a középkorosztály mellett a legfiatalabbakra helyezik a hangsúlyt. Felföldi úr elmondta, hogy a tudományos és történelmi kiállítások mellett irodalmi és zenés produkciókkal igyekeznek bevonzani a gyerekeket az intézmény életébe, és felkelteni az érdeklődésüket a tudományok és művészetek iránt. E célból együttműködnek a helyi óvodával és általános iskolával, miként ez jelen koncert esetében is történt. Véleménye szerint fontos a gyerekeknek értéket felmutatni, foglalkozni velük; nem mellesleg az ilyen programok a „leghálásabbak”, hiszen még a szülők kíváncsiságát is felkelthetik.

A TáncReakció zenekar zentai származású énekesnőjétől, Gál Heddától arról érdeklődtünk, hogy van-e igény manapság a gyerekeknek szánt produkciók iránt. Véleménye szerint effélére mindig van érdeklődés, ugyanis a szülő, a jó pedagógus, vagy gyerekkönyvtáros pontosan tudja, hogy ha gyerekkorban nem szerettetik meg a könyveket, verseket, irodalmat, akkor később ez már szinte lehetetlen. Erre kiválóan alkalmasak a verszenei koncertek, ahol a zene által még közelebb hozhatóak a versek a kicsikhez és nagyobbakhoz is. Még a komolyabb, nehezebb szövegek is könnyedebbé, „emészthetőbbé” válnak egy jó zenei háttérrel.

Bár a Köpcös Kandúr-projektum vajdasági koncertkörútként jött létre, az együttes magyarországi helyszíneken is fellép vele azóta. Arról faggattuk az énekesnőt, vajon hogyan ítéli meg a produkció fogadtatását és mik a terveik ezzel a produkcióval.

– A „köpcös” műsor egy kiváló vers-alapanyagra írt zenés-játékos előadás. Úgy teljes, ha a költő is velünk van, hiszen a gyerekeknek így valóságossá válik maga a költő, nem csupán a kötet borítóján szereplő név, hanem látható, hallható, megcirógatható. A produkció működik költő nélkül is, de igazán teljes csak vele együtt lehet. Az előadást mindenhol hatalmas érdeklődéssel fogadták, úgy a vajdasági helyszíneken, mint a budapesti, isaszegi, vagy akár a budakalászi gyerekek esetében. Szeretem az előadás alatti hömpölygést, a gyerekek bekapcsolódását, a közös énekléseket, rajzolásokat. Egy-egy ilyen koncert után a jóleső fáradtság mellett feltöltődünk a gyerekek nyújtotta energiákból, és ezekből merítünk erőt a mindennapokhoz. Szeretnénk idén minél több helyre eljuttatni az előadást, határon innen és túl, különös tekintettel a szórványban élő magyar gyerekekre. Emellett a koncert anyagából lemez is készül, amely az előadások után lesz majd kapható – mondta el lapunknak Gál Hedda. – Csík Mónika „zergetollas” versei kiválóan illenek a zenekar koncepciójába, örömmel és nagy lendülettel öltöztettük őket zenei köntösbe – vallja az énekesnő.