2024. április 26., péntek

Szakszerűen megvédeni a vízórákat

A befagyott vízóra cseréjéért a tulajdonosnak 5600 dinárt kell fizetnie a helyszínen

Az elmúlt napokban a hideg és a jég megtette a magáét, több házban, ahol nem védték meg megfelelően, a vízóra befagyott, ezáltal komoly károkat okozva a ház tulajdonosának.

Gavrilo Stojanović, a Szabadkai Vízművek vízvezeték-hálózat karbantartásának technikusa érdeklődésünkre elmondta, hogy január hetedikétől szerdáig a nagy hidegek miatt naponta több mint ötven vízóra fagyott be. Két napja az enyhülésnek köszönhetően napi tíz-tizenkét vízórára csökkent ez a szám.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Ha megfagy a vízóra, az egész szerkezet deformálódik. A több mint tíz napja tartó nagy hidegek miatt a terep napról napra mélyebbre fagyott át, nyolcvan-kilencven centis mélységben is fagyos a talaj. Naponta érkezik néhány bejelentés a vízvezeték-hálózatra rákapcsolódó úgynevezett bekapcsolási cső befagyása miatt, mert emiatt nem jut el a víz a háztartásba. Ilyen esetekben ezeket a csöveket egy különleges technikával ki kell olvasztanunk. A vízóraaknában levesszük a szelepet és a vízórát is, majd a háztartásba vezető csőbe meleg vizet fecskendezünk, sajnos ez csak ideiglenes megoldás, mert egy újabb hideghullám esetén ismét megjelenik a probléma – mondta az illetékes.

A Vízművek ügyeletes szolgálata napi huszonnégy órában a 024/55-77-11-es telefonszámon fogadja a polgárok kárbejelentéseit. A hívástól számított néhány órán belül az illetékesek igyekeznek megoldani a problémát a hét minden napján. A vízóra cseréje 5600 dinár – ezt az összeget a helyszínen kell kifizetnie a tulajdonosnak.

– Legnagyobb gondot a levegő lezárása jelenti, minél jobban le kell zárni az aknát, hogy ne szellőzzön. A legtöbb esetben rosszul zárnak az aknafedelek, és emiatt fagynak be a vízórák. Szabály szerint az aknafedél alatt harminc centire az aknában kell, hogy legyen még egy fedél, ez télen lezárja a föld melegsége által felmelegített levegőt, itt tizennégy fokos hőmérsékletet tudunk szavatolni az aknában, ez elegendő a vezeték biztonságát illetően. Az emberek többsége a vízóra védelmét a számára legalkalmasabbnak tűnő anyaggal szeretné megvédeni, a műanyagzacskóktól kezdve, papírral, fűrészporral, különböző régi kabátokkal. A gond akkor kezdődik, ha ezek az anyagok átnedvesednek, mert onnantól kezdve nemhogy nem védenek, hanem kifejezetten káros hatásúak. Legtöbb vízórafagyás az elhagyatott házakban következett be, ahol nem használják a vizet, és valami ok miatt nem zárták el – mondta el Gavrilo Stojanović karbantartási technikus.