2024. április 26., péntek

Követendő példa a vajdasági gyakorlat

Európai tisztségviselők a tartományban

Igor Mirović tartományi kormányfő Újvidéken fogadta Gudrun Mosler-Törnströmöt, az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságai Kongresszusának elnökét, valamint Andreas Kiefert, a kongresszus titkárát.

A tartományi kormány sajtóirodájának közleménye szerint Mirović tájékoztatta vendégeit Vajdaság sajátosságairól és a tartományi vezetőségnek a demokratikus és európai értékek megőrzésére irányuló tevékenységéről. Kiemelte, hogy a lehető legnagyobb mértékben szavatolják az itt élő 28 nemzeti közösség jogainak az érvényesítését: a tartományi hatóságok és a helyi önkormányzatok támogatják a kisebbségi nemzeti tanácsok tevékenységét, a kisebbségi kulturális és tájékoztatási intézmények működését, a nemzeti közösségek anyanyelvi oktatását és hivatalos nyelvhasználatát.

A vajdasági kormányfő bemutatta a tartományi emberi jogi biztos intézményét. Megjegyezte, hogy ilyen intézmények helyi szinten is léteznek.

Gudrun Mosler-Törnström megállapította, hogy a többnyelvűség és a multikulturalizmus Vajdaságban nemcsak papíron létezik, az eredmények a gyakorlatban is tapasztalhatók. Az európai tisztségviselő arra kérte fel Vajdaság és Szerbia képviselőit, hogy októberben, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája elfogadásának 25. évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen más európai régióknak is mutassák be a vajdasági gyakorlatnak ezt a követendő példáját.