2024. április 26., péntek

Washington: polgárjogi aktivisták tüntetése Trump ellen

Egy héttel az Egyesült Államok új elnökének beiktatása előtt több százan tüntettek Donald Trump ellen Washingtonban. A tiltakozó menet a polgári jogokért, Martin Luther King álmának, és Barack Obama örökségének megvédése érdekében vonult végig a Washington emlékműtől a Függetlenség sugárúton a Luther King emlékhelyig.

A megmozdulást támogató civil szervezet, a National Action Network polgárjogi aktivistája, Al Sharpton tiszteletes kijelentette;

– Azért jöttünk, hogy kifejezzük, nem támogatjuk Donald Trumpot. Ő már világossá tette politikáját, és azt, kikkel akar együttműködni. Követeljük, a szenátusban és a képviselőházban ülő demokraták és mérsékelt republikánusok mutassák meg, hogy van gerincük! Bizonyítsák bátorságukat – szólította fel a képviselőket a tiszteletes.

Közben sorra mondják le a sztárok a fellépést Trump beiktatási ünnepségéről.

A 16-szor újraválasztott georgiai kongresszusi képviselő, a demokrata John Lewis bejelentette: 3 évtized után először nem megy el a ceremóniára, mert nem tartja legitimnek Trump választási győzelmét. „Úgy gondolom, az oroszok működtek közre, hogy ezt az embert megválasszák. Egyúttal segítettek tönkretenni Hillary Clinton elnökjelölt kampányát”.

Trump erre a Twitteren rohant ki ellene: „inkább azzal foglalkozzon, hogy több időt töltsön választókerületének megsegítésével, amely borzalmas állapotban van, mintsem hamis állításokkal panaszkodjon az elnökválasztásról. Csak a duma, duma – semmi cselekvés. Szánalmas!” – írta.