2024. május 5., vasárnap
TENISZ

Két szerb és egy magyar kiemelt

Melbourne-ben, közép-európai idő szerint a hajnali órákban, ma tartják meg az idény első Grand Slam-tornájának, az Australian Opennek a sorsolását, a tornán Novak Đoković és Angelique Kerber védik a serlegeket. A tegnap közzétett kiemelési lista szerint két szerbiai és egy magyar teniszező lesz abban a kedvező helyzetben, hogy az első két körben nem kerülhet össze a legjobbakkal. Đoković (2.) és Viktor Troicki (29.), illetve Babos Tímea (25.) a ranglistán elfoglalt helyezése alapján lesz ott a 32 kiemelt között. E listán meglehetősen szokatlanul hat, hogy Rafael Nadal a 9-es, Roger Federer a 17-es rajtszámot kapja, vagyis a nyílt korszak két legsikeresebbje akár a 3. fordulóban is összekerülhet egymással.

Máris biztos, hogy a szerbek és a magyarok létszáma a selejtezőkből csak kismértékben vagy egyáltalán nem töltődik fel. A három említett kiemelten kívül ugyanis táblán van még Jelena Janković, Dušan Lajović és Janko Tipsarević, tegnap pedig az előcsatározásokban csupán Aleksandra Krunić és Gálfi Dalma maradt állva, öt szerbiai, Györe László, Peđa Krstin, Miljan Zekić, Nina Stojanović és Ivana Jorović búcsúzott. A két továbbjutó adogatáson volt erős, Krunić így 6, Gálfi pedig 12 ászt ütött, a kiesők viszont alulteljesítettek ebben az elemben. Györének öt kettős adogatási hibája volt, Jorović 9-et, Stojanović pedig 10-et termelt. Gálfi ma a selejtező 2. körében a ranglistán 202. macedón Lina Gyorcseszkával, Krunić pedig a 189. helyezett orosz Anna Blinkovával találkozik.

A címvédő Viktor Troicki bejutott a sydney-i torna elődöntőjébe. Játszania sem kellett, mert a német Philipp Kohlschreiber feladta a negyeddöntő meccsét. Troicki következő ellenfele a balkezes luxemburgi Gilles Müller, akivel csak egyszer játszott, két éve éppen a sydney-i torna elődöntőjében, és könnyedén nyert. Sydney-ben nagy meglepetés, hogy a brit Daniel Evans a látottak alapján teljesen megérdemelten legyőzte az osztrák Dominic Thiemet, ami első győzelme a legjobb tíz egyike ellen.

A bangkoki challengeren Janko Tipsarević simán jutott be az elődöntőbe, ahol az ismeretlen német Daniel Altmaierrel találkozik. Jankónak a győzelem helyet ad a 110 legjobb között.

A női ITF-tornákon is született szerb és magyar siker, hisz Antalyában Dejana Radanović negyeddöntős, Delray Beachben pedig a selejtezőben rajtolt Lukács Vanda bejutott a 2. fordulóba.