2024. április 26., péntek

Etetni kell a hattyúkat

Az újvidéki Tartományi Természetvédelmi Intézet és az ugyancsak újvidéki székhelyű Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület december elején tette közzé a madárinfluenza terjedésére figyelmeztető közleményt és az ezzel kapcsolatos óvintézkedéseket, amelyek között kiemelt helyen szerepelt a téli hónapokban az ember közelében, a tavak és folyópartok mentén megjelenő, szelíden viselkedő, élelmet kunyeráló bütykös hattyúk etetésének a tilalma.

Fehér Rózsa felvétele

Fehér Rózsa felvétele

A madárinfluenzától eddig elpusztult vízimadarak között legtöbb volt a bütykös hattyú, amelyből Vajdaság vizein akár ezer példánynál is több telelhet.

A madárinfluenza terjedésének megelőzését célzó figyelmeztetés úgy tűnik, már nem érvényes, mert az óbecsei közigazgatási hivatal környezetvédelmi osztályának a munkatársai a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakembereivel folytatott konzultáció után hétfőn úgy döntöttek, megetetik a befagyott Tiszán tanyázó hattyúkat. A jégpáncél miatt se a hattyúk, se a vadkacsák nem tudnak vízi táplálékhoz jutni, szerintük ezért kell őket most etetni. Bár hétfőn kenyeret kaptak az önkormányzat dolgozóitól, ez nem ajánlott táplálék a számukra, ezért magvakat kell beszerezniük az etetésükhöz – erre kérik a lakosságot is.