2024. május 5., vasárnap

Kína fontos üzletfele Szerbiának

A Vajdaságban tevékenykedő kínai üzletemberek egyesületének küldöttségét fogadta tegnap Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke a kormány székházában. A küldöttség vezetői Zou Junwei, az egyesület elnöke, valamint Zhao Youhua, az Újvidéki Egyetem keretein belül működő Konfuciusz Intézet igazgatója voltak.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A találkozón Szerbia és Kína, valamint Vajdaság közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak. A tárgyalópartnerek kiemelték a két ország közötti összefogás és barátság fontos szerepét, hangsúlyozva a meggyőződést, miszerint ez a kapcsolat konkrét projektumok megvalósításához vezethet a jövőben.

Mirović elmondta, elvárja, hogy az együttműködés a két ország között minden téren erősödjön, és rámutatott arra, hogy a tartományi kormány elsődleges célja az új beruházások, a üzleti partnerek idevonzása és a foglalkoztatás növelése.

– Kína fontos partnere Szerbiának, és ezt a kiváló üzleti eredmények is bizonyítják, valamint az is fontos, hogy minél több kínai üzletember jöjjön Szerbiába –  hangsúlyozta Mirović.

A két országot összekötő baráti viszony jó alapot nyújt az együttműködéshez, a gazdaság, a tudomány és technika, valamint a kultúra fejlesztéséhez, mondta Zou Junwei.

Az egyesület és a Konfuciusz Intézet képviselői igen fontosnak tartják a tartomány által nyújtott támogatást és hangsúlyozták, hogy céljuk a két ország közötti együttműködés megerősítése.

Az említett területeken kívül a vendégek együttműködési lehetőséget látnak a feldolgozó- és az autóiparban is. Az üzletemberek nagy érdeklődést mutattak a szerbiai cégekkel való együttműködésre, valamint az áru kínai piacra való kivitelére. A találkozó résztvevői kiemelték, hogy támogatják az új diákcsereprogramok és az új kínai nyelvű egyetemi szakok elindítását is.