2024. április 26., péntek

Hosszú Katinka és Kozák Danuta éve volt

Nyolc olimpiai arany, váratlanul jó foci-Eb-szereplés, vízilabda-Európa-bajnoki arany – ez volt 2016 magyar sikertörténete

Ugyan az olimpiai pontok tekintetében a 2008-as, mindössze három aranyérmet hozó pekingi játékokat leszámítva 84 éve volt ennyire szerény magyar szereplés a nyári olimpiákon, a nyolc arany, a három ezüst és a négy bronz mindent elhomályosított.

A sportba áramló nagy pénzösszegek miatt az éremtáblázaton elfoglalt 12. hely jó üzenetként szolgált, az viszont hosszú távon nem jelent biztonságot, hogy Kozák Danuta és Hosszú Katinka 3-3 aranyat nyert, és csupán az úszás, a vívás és a kajak-kenu ünnepelhetett magyar olimpiai elsőséget.

Szilágyi Áron megtörte a zászlóvivők átkát

Az első aranyérmet a párbajtőröző Szász Emese nyerte, aki saját magát sem tartotta biztos esélyesnek, augusztus 6-án azonban szenzációs versenyzéssel, a döntőben a világbajnok olasz Rossella Fiamingót verve olimpiai bajnok lett. Időben nem sokkal előzte meg Hosszú Katinkát, aki ugyanazon a napon 400 méteres vegyesúszásban győzött, majd 8-án 100 háton, 9-én 200 vegyesen lett aranyérmes.

Az ötödik magyar arany Szilágyi Áronhoz került, aki Fuchs Jenő (1908, 1912) és Kárpáti Rudolf (1956, 1960) után harmadik magyar kardvívóként védte meg olimpiai bajnoki címét. Ráadásul megtört egy átkot is: 1948 óta ő lett az első magyar sportoló, aki zászlóvivőként lett aranyérmes.

A játékok hajrájában a kajak-kenu, pontosabban Kozák Danuta következett. A terhességét karácsony másnapján bejelentő klasszis 500-on egyesben, Szabó Gabriellával párban, illetve Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával kiegészülve négyesben is olimpiai bajnok lett. A négy éve Londonból két arannyal hazatérő Kozák ezzel beérte az örökranglistán a két legeredményesebb magyar női sportolót, az egyaránt ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinát és Keleti Ágnest.

Ami a többi érmet illeti, Hosszú Katinka (200 m hát), Cseh László (100 m pillangó) és Imre Géza (párbajtőr egyéni) ezüstöt, Márton Anita (súlylökés), Kapás Boglárka (800 m gyors), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), illetve a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összetételű férfi-párbajtőrcsapat bronzot nyert.

A paralimpiai csapatra sem lehetett panasz, a 43 fős magyar csapat egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzéremmel zárta a játékokat.

Gólgazdag döntetlen az Európa-bajnokkal

Az év másik, ugyancsak nagyon várt eseménye a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság volt, amelyre a magyar válogatott 44 év szünet után kvalifikálta magát. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a 16 helyett immáron 24 csapat indulhatott, de még közvetlenül a rajt előtt is úgy vélekedett Bernd Storck szövetségi kapitány, hogy egy győzelem összehozható, annyival pedig tovább lehet jutni.

Ki tudja, mi történt volna Ausztria ellen, ha David Alaba korai kapufája helyett a hálóba vágódik a labda, de kit érdekeltek ezek az apróságok, amikor a 62. percben Szalai Ádám begyötörte a vezetést, 25 perc múlva pedig Stieber Zoltán a biztos győzelmet jelentő gólt?

A 2:0-s siker nagy lendületet adott, négy nappal később Izland ellen vert helyzetből, a 88. percben begyötört öngóllal sikerült egyenlíteni (1:1). És még nem volt vége a tündérmesének: Lyonban Cristiano Ronaldo és Dzsudzsák Balázs gólpárbaja végül 3:3-as döntetlent eredményezett, ezzel a válogatott csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe.

Ott Belgium könnyedén átgázolt a csapaton (4:0), amely így összesítésben a 13. helyen végzett. Az Eb-t pedig Portugália nyerte meg, amely csupán csoportharmadikként evickélt tovább.

Hosszú idén is megállíthatatlan volt

Ami az év többi világversenyeit illeti, az egyéni sportágak közül a kajak-kenu és az úszás ugyancsak tarolt. A moszkvai kajak-kenu Eb-n öt aranyat (Kozák Danuta ismét triplázott), öt ezüstöt és négy bronzot nyertek a magyarok, a londoni úszó-Európa-bajnokságon tíz arany, négy ezüst és hat bronzérem született, ezzel Magyarország az éremtáblázat második helyén Zárt. Kapás Boglárka (400, 800, 1500 gyors) és Hosszú Katinka (200 hát, 200 és 400 vegyes) három-három elsőséget szerzett, és kiegészülve Jakabos Zsuzsannával, illetve Verrasztó Evelynnel a 4 × 200-as gyorsváltót is megnyerték. A férfiaknál Cseh László duplázott (100 és 200 pillangó), míg Verrasztó Dávid 400 vegyesen lett Európa-bajnok.

Decemberben a kanadai Windsorban rendezett rövid pályás világbajnokság Hosszú Katinkáról szólt, aki hét aranyérme (100 és 200 hát, 100 és 200 pillangó, 100, 200 és 400 vegyes) mellett 200 gyorson és 50 háton második lett. A férfiak két bronzérmet nyertek Bernek Péter (400 gyors) és Verrasztó Dávid (400 vegyes) révén.

Rövid pályás meglepetés

A hagyományos magyar sikersportágak közül egyedül öttusában sikerült világversenyen aranyérmet nyerni: Kovács Sarolta, illetve a Kovács, Alekszejev Tamara, Földházi Zsófia összetételű csapat világbajnokként térhetett haza Moszkvából.

Birkózásban a márciusi, rigai Európa-bajnokságon négy bronzérem (Galambos Ramóna, Sastin Marianna, Korpási Bálint, Szabó László), a kazanyi cselgáncs-Eb-n két ezüst (Csernoviczki Éva, Tóth Krisztián) és egy bronz (Gercsák Szabina) jött össze.

Az amszterdami atlétikai Eb-n Márton Anita súlylökésben, Baji Balázs 110 gáton lett ezüstérmes, a portlandi fedett pályás vébén Márton ugyancsak a második lett. Egy másik Márton, Anna is nyert egy Eb-ezüstöt, de már kardvívásban, ugyancsak a toruńi Európa-bajnokságon a párbajtőröző Szász Emese a harmadik lett, míg a riói vívóvébén a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű kardcsapat ezüstérmet nyert.

Az év egyik legnagyobb sportcsodáját a rövid pályás gyorskorcsolyázók produkálták – nem véletlen, hogy a 2018-as pjongcsangi téli olimpián aranyérmet vár a MOB –, a márciusi szöuli világbajnokságról ugyanis négy éremmel tértek haza a magyarok: Liu Shaolin Sándor 500 méteren arany-, összetettben bronzérmet nyert, öccse, Liu Shaoang 1500 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett.

Csak a BL-döntőket feledhetnénk

A csapatsportágak közül kézilabdában ugyan mindkét válogatott a 12. helyen zárt az Európa-bajnokságon, de ezt ellensúlyozandó, klubszinten akadt siker. Sajnos a Győri Audi ETO női, illetve a Veszprém férficsapata elbukta a Bajnokok Ligája döntőjét (előbbi hetesekkel kapott ki a román CSM-től, utóbbi kilencgólos vezetésről, hosszabbításban bukott el a lengyel Kielce ellen), de a Dunaújváros női csapata a Metzingennel szemben elhódította az EHF-kupát.

Vízilabdában a csalódást keltő olimpiai szereplés (a nők a 4., a férfiak az 5. helyen zártak) ellenére akadt örömteli pillanat is. A januári belgrádi Eb-n Benedek Tibor tanítványai bronzérmet nyertek, a nők pedig Hollandia döntőbeli legyőzésével Európa-bajnokok lettek.

A hokiválogatott nem bírta kiharcolni az A csoportos bennmaradást, de Fehéroroszország 5:2-es legyőzésével 77 év után meccset nyert a legmagasabb osztályban.

A férfi és a női kosárlabda-válogatott egyaránt kiharcolta az Európa-bajnoki szereplést, míg a női röplabdacsapat 2016 legheroikusabb csatájában, a romániai 3:0-s vereség után Érden aranyszettben 4:1-re nyerve ugyancsak kivívta a 2017-es, Grúziában és Azerbajdzsánban rendezendő Eb-n való részvételt.