2024. április 27., szombat

Piros meteorológiai jelzés az egész ország területén

Nyolc községben hirdettek rendkívüli helyzetet a hétvégén – Több mint száz személyt evakuáltak – Folytatódik a nagyon hideg idő

A péntek óta tartó megállás nélküli, viharos széllökésekkel kísért hóesés miatt a dél-szerbiai Sjenica községben hirdettek rendkívüli helyzetet elsőként szombaton. Mikail Kaličanin polgármester-helyettes elmondása szerint 103 falunak nincs összeköttetése a külvilággal a felgyülemlett hó miatt. Olyan falvak is vannak, amelyekben három napja, egyesekben négy vagy öt napja nincs áram. A polgármester-helyettes arra szólította fel az illetékes állami szerveket, hogy minél gyorsabban segítsenek a nehéz helyzet rendezésében.

Szombat délután még három községben hirdettek rendkívüli helyzetet. Sjenica mellett Medveđa, Aleksinac és Blace számára is óriási gondot okoznak a hótorlaszok. Živko Babović, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának kockázatkezelési felelőse elmondta, hogy 113 személyt evakuáltak az említett községek területén, a szél nehezíti a munkát, egyes helyeken ugyanis a széllökések elérik a 70 kilométeres óránkénti sebességet is. Mint mondta, aggodalomra ad okot a hideghullám folytatódásáról szóló előrejelzés. A közlekedési viszonyok azonban fokozatosan javulnak az említett térségben, tette hozzá. Elmondása szerint most már nincsenek olyan helyek, ahol a lakosság fokozott veszélyben lenne.

Vasárnap estére összesen nyolc dél-, délkelet- és délnyugat-szerbiai községben hirdettek rendkívüli helyzetet a rossz időjárás, hótorlaszok, hóátfúvások miatt. Boban Stevanović, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott stábjának munkatársa elmondta, hogy a raškai, zlatibori, toplicai és pčinjai körzetekben uralkodik a legnehezebb helyzet.

Az előrejelzés sem túl biztató, legalábbis a szerdáig terjedő adatok alapján nem az. A nagyon hideg időé lesz az előttünk álló pár napban a főszerep, a legalacsonyabb reggeli hőmérséklet -10 és -18 Celsius fok között ingadozik majd, egyes helyeken megközelítheti a -25 fokot is, s napközben is jócskán fagypont alatt marad a hőmérő higanyszála, -5 és -12 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

A Kopaonikon vasárnap megdőlt egy hideg rekord, 1961 óta éppen most, az ortodox karácsony másnapján volt a leghűvösebb, -25 fokot mutattak a hőmérők.

Az egész ország területén piros meteorológiai jelzés van érvényben, ami a különösen magas kockázati tényezővel járó időjárási körülményekre utal. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet az alacsony hőmérséklet miatt adta ki a figyelmeztetést. Ma helyenként ismét havazásra is számítani lehet, ami tovább nehezítheti a külvilágtól eltorlaszolt falvak megközelítését. Enyhébb időre szerdát követően számíthatunk az előrejelzés szerint.