2024. április 26., péntek

Egyre több a külföldi turista Újvidéken

A Szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal legutóbbi felmérései szerint, Újvidéket tavaly január elejétől november végéig összesen 160.438 turista látogatta meg.

A legújabb felmérések azt mutatják, egyre több turista látogat el Újvidékre. Sokan közülük az EXIT fesztivál idején jönnek városunkba (Ótos András felvétele)

A legújabb felmérések azt mutatják, egyre több turista látogat el Újvidékre. Sokan közülük az EXIT fesztivál idején jönnek városunkba (Ótos András felvétele)

A felmérések azt mutatják, hogy az egy évvel korábbi adatokhoz mérten Újvidékre tavaly 14,7 százalékkal több turista érkezett. A hazai turisták közül összesen 62.344-en látogattak el a tartományi székvárosba, ami 10 százalékos növekedést jelent. A külföldi turisták látogatási mutatói 18 százalékkal növekedtek az előző évi adatokhoz képest, összesen 98.094-en jártak tavaly Újvidéken.

A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly januártól november végéig összesen 335.295 vendégéjszakát jegyeztek, ami 21,5 százalékos növekedésnek számít az egy évvel ezelőtti mutatókhoz képest. A vendégéjszakák tekintetében a hazai turisták 110.385-öt foglaltak le (4,7 százalékos növekedés), míg a külföldiek több mint a kétszeresét, 224.910 rezervációt bonyolítottak le (32,2 százalékos növekedés). Újvidéket tavaly novemberben összesen 14.299 turista látogatta meg, ami a tavalyelőtti, novemberi adatokhoz képest 27,6 százalékos növekedést mutat, ebből 5.173 hazai vendég (1 százalékkal több mint tavalyelőtt novemberben), és 9.126 külföldi (50 százalékkal több mint tavalyelőtt novemberben).

Tavaly novemberben összesen 31.978 vendégéjszakát jegyeztek Újvidéken, ez 41,1 százalékos javulás az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ebből 9.163 a hazai turista, és 22.815 a külföldi, ami 69,3 százalékkal több a tavalyelőtti mutatókhoz képest.

Húsz újvidéki hotel és 6 egyéb szállást kínáló objektum adatainak felméréséből kiderült, hogy Újvidéken tavaly novemberben a legtöbb külföldi turista Horvátországból érkezett, őket követik a Bosznia-Hercegovinából érkezők, a szlovének, a macedónok, a magyarok, románok, görögök, montenegróiak és az olaszok. A Dnevnik napilap beszámol arról is, hogy ami az Európán kívüli országokat illeti, a legtöbb vendég az Egyesült Államokból érkezett, de sokan jöttek Ausztráliából és Kanadából is. A tavaly novemberi vendégéjszakákat illetően a többségben lévő hazai turisták mellett legtöbben Horvátországból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, Magyarországból és Oroszországból háltak Újvidéken.