2024. március 28., csütörtök

Négy községben hirdettek rendkívüli helyzetet

Eddig 113 személyt evakuáltak – Javul a helyzet, de aggodalomra ad okot az előrejelzés

A két napja tartó megállás nélküli, viharos széllökésekkel kísért hóesés miatt a dél-szerbiai Sjenica községben rendkívüli helyzetet hirdettek. Mikail Kaličanin polgármester-helyettes elmondása szerint 103 falunak nincs jelenleg összeköttetése a külvilággal a felgyülemlett hó miatt. Olyan falvak is vannak, amelyekben két, három napja, egyesekben négy napja áram sincs. A polgármester-helyettes arra szólította fel az illetékes állami szerveket, hogy minél gyorsabban segítsenek a nehéz helyzet rendezésében.

A délután folyamán még három községben hirdettek rendkívüli helyzetet. Sjenica mellett Medveđa, Aleksinac és Blace számára is óriási gondot okoznak a hótorlaszok. Živko Babović, a Belügyminiszter rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának kockázatkezelési felelőse elmondta, hogy 113 személyt evakuáltak az említett községek területén, a szél nehezíti munkát, egyes helyeken ugyanis 70 kilométeres óránkénti sebességet is elérnek a lökések. Mint mondta, aggodalomra ad okot a hideghullám folytatódásáról szóló előrejelzés. A közlekedési viszonyok azonban fokozatosan javulnak az említett térségben, tette hozzá. Elmondása szerint most már nincsenek olyan helyek, ahol a lakosság fokozottan veszélyeztetve lenne.

Két erdőmunkást a Palibrci nevű faluban ért egy nagyobb hóvihar, tegnap egészen 23 óráig próbálták áttörni a hótorlaszt, hogy kimentsék őket, az akció azonban nem járt sikerrel. Admir Gutulijáról és Žarko Šaponjićról van szó, akik nem tudták időben elhagyni a falut. Kaličanin segítséget kért ennek a két személynek a mentéséhez is, egyikük már magas lázzal küszködik beszámolója szerint.