2024. április 26., péntek

Ne etessük a hattyúkat!

Nem múlt el a madárinfluenza-veszély

A napokban egy fiatal, tavalyi költésből származó bütykös hattyú jelent meg a zentai Tisza-parton.

A Tiszavirág kikötőhajó és a hajókikötő közötti partszakasz mentén, a homoki lakótelepnél rendszeresen látni, amint a part közelében úszkál, hosszú nyakát a víz alá dugva próbál élelmet keresni magának. A madárinfluenza terjedésére vonatkozó, decemberben közzétett figyelmeztetés továbbra is érvényes, miszerint kerüljük a vízimadarak, kacsák, libák és különösen a hattyúk etetését, mert ezek a víziszárnyasok az első számú vírusterjesztők. Szerencsére emberre nem veszélyes az Európa jelentős részén terjedő H5N8 jelzésű vírus, de a vadon élő madarakkal közvetlenül érintkezve maga az ember is hordozójává válhat a baromfira halálos vírusnak.

Az újvidéki Tartományi Természetvédelmi Intézet és az ugyancsak újvidéki székhelyű Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület egy hónapja, december elején tette közzé a madárinfluenza terjedésére figyelmeztető közleményt és az ezzel kapcsolatos óvintézkedéseket, amelyek között kiemelt helyen szerepel a téli hónapokban az ember közelében, a tavak és folyópartok mentén megjelenő, szelíden viselkedő, élelmet kunyeráló bütykös hattyúk etetésének a tilalma.

A madárinfluenzától eddig elpusztult vízimadarak között legtöbb a bütykös hattyú, amelyből Vajdaság vizein akár ezer példánynál is több telelhet. Az állóvizek befagyása miatt a hattyúk és a récék egyre nagyobb számban mutatkoznak a folyókon és a csatornatorkolatokban. Az óvintézkedések közé tartozik a baromfi zárt tartása, amivel meg lehet előzni, hogy a háziszárnyasok közvetlen kapcsolatba kerüljenek a fertőzött vízimadarakkal. Ahol megjelenik a H5N8 vírus, a teljes baromfiállományt elpusztítja, éppen ezért a vírus első jeleire azonnal likvidálják a teljes állományt, fertőtlenítik a területet, így próbálva megakadályozni a továbbterjedését más farmokra és a háztáji baromfira.