2024. április 26., péntek

Panziót kapnak a kóbor kutyák

A Zoohigijena i veterina közvállalat az idei évet a városi állatmenhely sikeres kibővítési tervének megvalósításával kezdi, a futaki befogadórészleget pedig sikerült átköltöztetni Újvidékre.

Az idén a városi állatmenhely keretében panzió épül a kóbor állatok számára (Ótos András felvétele)

Az idén a városi állatmenhely keretében panzió épül a kóbor állatok számára (Ótos András felvétele)

Az idén a tervek szerint megépítik a kóbor kutyák és macskák számára tervbe vett panziót, amely szintén az állatmenhely kereteiben működik majd. Aleksandar Bursać, a Zoohigijena igazgatója elmondta, hogy az idén feltérképezik az újvidéki önkormányzat területén lévő, kóborállat-invázió tekintetében leginkább veszélyeztetett területeket, ezután a közvállalat dolgozói majd szigorúbb ellenőrzés alatt tartják ezeket a helyszíneket.

– A Zoohigijena 2017-es évre vonatkozó tervét az Egészségügyi Világszervezet állatvédelmi projektumának a keretében bonyolítjuk le, a peremvárosi területekre összpontosítunk, az akciókat az ORKA szervezettel karöltve végezzük. Az akció részét képezi többek között a terepen talált kóbor állatok ivartalanítása, így elejét vehetjük a túlszaporodásnak. Az Egészségügyi Világszervezet projektumának az a célja, hogy 10 év múlva Dél-Kelet Európában ne legyenek többé kóbor kutyák – mondta a Zoohigijena igazgatója. Hozzátette: a közvállalat az idén arra törekszik, hogy minél jobban tájékoztassa az újvidéki polgárokat a háziállatok helyes tartásáról és gondozásáról, valamint a kóbor állatok befogadásáról. Az idén többek között megszervezik a hagyományos, kóborkutya-kiállítást, amely negyedszer tartanak majd meg.

– Az eseménynek az a lényege, hogy a polgárok megtanulják, hogyan kell szabályosan gondozni, tartani a háziállatokat. Ezenkívül legalább egyszer megszervezzük az állatmenhely kutyáinak a közös sétáját. Szeretnénk az idén is eljutni az Újvidéki Vásáron megtartandó Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításra, valamint a Loristra – magyarázta Bursać.

A Zoohigijena még 2016-ban megkezdte együttműködését az önkéntesekkel, rövid idő alatt sokan társultak a kezdeményezéshez, így mára az állatmenhely büszke lehet azokra a polgárokra, akik önzetlenül, önkéntesen segítenek az utcáról befogadott állatok gondozásában. Az önkéntesek között legtöbb a középiskolás, legaktívabbak a grafikai középiskola és a zeneiskola tanulói, de vannak köztük egyetemisták és nyugdíjasok is.

A Zoohigijena šangaji állatmenhelyén pillanatnyilag 576 kutya és 12 macska tartózkodik, összesen 350 állatot helyeztek el a külön kialakított házikókban, a többi pedig egy elkerített részen vegetál.