2024. április 26., péntek

Könyvet ajándékba

Ünnepek táján megnő a könyvvásárlások száma

Habár az internet révén már elektronikus formában, könnyen és ingyen tudunk hozzáférni a legkülönfélébb olvasmányokhoz, ez mégsem tudja pótolni az élményt, amikor az ember a kezébe vesz egy könyvet, s kedvenc foteljába vackolva fellapozza kedvelt olvasmányát. Szerencsére még mindig sokan gondolják úgy, hogy egy könyv remek ajándék lehet, így a könyvesboltok és könyvárusok is arról számoltak be, hogy az év végi ünnepek táján megnő az érdeklődés a könyvek iránt, ugyanakkor év közben észrevehetően kevesebben vásárolnak könyvet, mint azelőtt.

A Laguna Könyvesboltban sokkal nagyobb volt a forgalom a karácsony előtti napokban, pár nap alatt jelentősen megcsappantak a készletek, de arra is lehetőség volt, hogy 1000, 3000 vagy 5000 dináros utalványt vásároljon valaki ajándékba, s a könyvutalványt szabadon le lehet vásárolni a boltban. Mivel tavaly megnőtt a könyvesbolt kínálata, vagyis a korábbiakhoz képest sokkal több magyar nyelvű könyv, szakácskönyvek, regények, drámák, populáris pszichológiai kötetek is találhatók náluk, így a forgalmuk is nagyobb. Mint elmondták, a gyermekkönyvek, a tudományos-fantasztikus regények és a sikerkönyvek iránt a legnagyobb az érdeklődés. A legnépszerűbbek között van Jo Nesbø svéd krimiíró, Danielle Steel, Paulo Coelho, a gyerekeknek szóló könyvek közül Geronimo Stilton, valamint Uroš Petrović könyvei, melyek már magyar nyelven is elérhetőek, továbbá Esterházy Péter, Wass Albert és Frei Tamás könyveit is vásárolják.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Halápi József évek óta árul magyarországi könyveket a Tejpiacon, a legújabb sikerkönyvek és regények mellett a gyermekirodalom és a fiatalok által kedvelt regények is ott várakoznak a könyvsokadalomban. Mint mondja, a klasszikus szépirodalmi művek iránt évek óta nincs kereslet, egyes kortárs szerzők legújabb művei iránt is már csak a gyűjtők érdeklődnek.

– Hiába van ünnepi időszak, érezhető, hogy az embereknek nincs pénzük könyvvásárlásra. Általánosságban véve is sokkal kevesebben vásárolnak könyveket, mint korábban, de persze azért van érdeklődés. Főleg a gyermekeknek íródott könyveket vásárolják születésnapokra vagy karácsonyra, azok közül is főleg az olcsóbb, 400–500 dináros mesekönyveket veszik meg, a drágább, ezer dináron felüli kategóriát már sokkal kevesebben engedhetik meg maguknak. Ezenkívül érdeklődnek még a szakácskönyvek iránt, a tudományos-fantasztikus regényeket keresik, kelendőek még mondjuk Dan Brown vagy Dos Santos regényei, illetve a pszichológiai jellegű könyvek Müller Péter, Popper Péter tollából. Lőrinc L. László vagy Vavyan Fable iránt is visszaesett az érdeklődés, inkább már csak a gyűjtők keresik. Hullámokban van egy-egy népszerűbb regény vagy trilógia, amit keresnek az emberek, de pár hét után az is abbamarad – osztotta meg velünk tapasztalatait a könyvárus.

A Winterfesten az idén is található olyan stand, ahol könyveket árulnak. Vas Krisztinának, az egyik könyvárusnak nagyon pozitívak a tapasztalatai. Mint mondja, meglepően sokan érdeklődnek a könyvek iránt, úgy tűnik, az emberek körében újra népszerű az olvasás.

– Sokféle a vásárlók igénye, vásárolnak gyerekkönyveket, tiniknek szóló olvasmányokat és felnőtteknek szóló regényeket is. Lehet rendelni is rajtunk keresztül, ennek úgyszintén próbálunk eleget tenni, de főleg a legújabb kiadványokat keresik az emberek. Leiner Laura könyvei, a Harry Potter-könyvek, a Trónok harca, a Gyűrűk ura iránt van főleg kereslet, emellett vásárolnak leporellós, mondókás, állatos és persze mesekönyveket is, illetve a karácsonyi jellegű könyveket is vitték. Az anyagiakat illetően azt tudom mondani, a nagyon olcsó könyveket vették meg az emberek.

Mirko Kovač, a Danilo Kiš Városi Könyvesház igazgatója elmondta, a karácsony előtti időszakban jelentősen fellendül a forgalmuk, azonban év közben már sokkal kevesebben vásárolnak könyvet.

– Habár még mindig él az emberekben az a szokás, hogy karácsonyra könyvet ajándékoznak a szeretteiknek, nem annyira, mint régen. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon vásárolnak, illetve sok olvasmány már az interneten is elérhető, és nem kell megvenni a könyvet, de az is tény, hogy sajnos az emberek sokkal kevesebbet olvasnak, mint azelőtt. Sajnos a könyv mindig az utolsó helyen áll, ha arról van szó, mire költünk, az embereknek pedig nincs is nagyon pénzük rá, így ha vásárolnak is, a pénztárca vastagsága szabja meg, mit vesznek meg. Inkább az olcsóbb, vékonyabb és elsősorban a gyerekeknek szóló könyveket veszik, hiába vannak gyönyörű, vastag, színes képekkel teli könyveink is, a többségnek túl drága.

Mint az igazgató hozzátette, évről évre változik, hogy mely könyvek a legnépszerűbbek, az idén Leiner Laura és J. K. Rowling könyvei, Keri Smith-től a Nyírd ki ezt a naplót, illetve a Geronimo Stilton-könyvek iránt van érdeklődés, továbbá keresik még Esterházy Péter és Tolnai Ottó könyveit, valamint Krasznahorkai László, Munk Artúr és Sirbik Attila kötetei iránt is van érdeklődés.