2024. április 26., péntek

Csak ellenőrzött pirotechnikai eszközöket vásároljunk

A hatóságok az engedélyezés ellenére is arra kérnek: ne petárdázzunk

Sokaknál a szilveszterre való készülődés szerves része a különféle pirotechnikai eszközök beszerzése is. Szabadkán az elmúlt hetekben több olyan üzlet is nyílt, ahol ezek megvásárolhatók, illetve van olyan üzlet, amely efféle termékekkel bővítette kínálatát. Eredetileg az ártó, gonosz szellemeket űzték el és az óév rossz dolgait, bánatát szerették volna elfeledtetni a hangoskodással, melyhez dudát, ostort, kolompot használtak, mára azonban a zajkeltést felváltották a petárdák, tűzijátékok, melyektől nemcsak a szilveszter hangos, hanem szinte az egész december és a január is.

A Szabadkai Rendőrségtől kapott információkból kiderül, tavaly hat, az idén pedig további három üzlet számára adtak ki engedélyt pirotechnikai eszközök forgalmazására. A Belügyminisztérium emberei végzik a forgalmazás ellenőrzését is, nemcsak az engedéllyel rendelkező üzletekben, hanem a piacon is, s mint tudatták, eddig egyetlen alkalommal sem történt szabálysértés. Amennyiben valaki a nem erre kijelölt helyen vagy ismeretlen helyről származó pirotechnikai eszközöket árul, az ellen eljárást indítanak és elkobozzák az árut. Azoknál a pirotechnikai eszközöknél, amelyek származási helye ismeretlen és minősége kétséges, fennáll a veszély, hogy használatuk során sérülést okoznak, éppen ezért elengedhetetlen, hogy csak bevizsgált és ellenőrzött pirotechnikai eszközök kerüljenek forgalomba, amit az illetékes szervek engedélyeznek, a csomagoláson pedig fel kell legyen tüntetve a gyártási szám és a dátum, amikor forgalomba hozták, valamint az is, hogy ki adta ki az engedélyt a forgalmazására.

A városban különféle egyes és kettes osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket vásárolhatunk, azonban a meggyújtásukkor szigorúan be kell tartani a biztonsági előírásokat és rendeltetésszerűen kell őket használni, különben sérülést okoznak, még akkor is, ha bevizsgált termékről van szó. Habár az országban lehetőség van legális úton, ellenőrzött pirotechnikai eszközöket, például petárdákat, rakétákat, tűzijátékokat vásárolni, a Belügyminisztérium mégis arra kéri a polgárokat, hogy ne használjanak pirotechnikai eszközöket, hiszen robbanóanyagról van szó, melynek aktiválása nem csak annak okozhat akár komoly sérülést is, aki meggyújtja őket, hanem olyanok is megsérülhetnek, akik a közelében vannak. Legtöbbször az ujjak és a kéz sérül, ami lehet égési sérülés is, de akár amputációval is végződhet, illetve az arc és a szem is megsérülhet. A pirotechnikai eszközöket csak felnőttek használhatják olyan helyeken, ahol nem veszélyeztetnek másokat és nem okoznak vele tüzet.

Szikora Zoltán, a Meteor-Jorge Group szabadkai üzletének eladója elmondta, csak december és január folyamán tartanak nyitva, hiszen csak ilyenkor van kereslet a pirotechnikai eszközök iránt. Kizárólag nagykorúak vásárolhatnak ilyen termékeket, bár vannak olyan pirotechnikai cikkek, amelyeket a 14 év feletti fiatalok is használhatnak.

– Inkább a fiatalok térnek be hozzánk a szüleikkel, de persze idősebbek is vásárolnak néha csak pár száz dinárért, de vannak akik több ezer vagy akár tízezer dináron felül is vásárolnak. A szülők igyekeznek rábeszélni a gyerekeiket, hogy a kisebb, gyengébb robbanóerejű petárdákat, rakétákat vegyék meg, de persze ezeket is szülői felügyelettel szabad csak használni. A fiatalok körében a legnépszerűbbek a petárdák és a fényeffektusokat produkáló eszközök, a rakéták és a boxok. Sokan megkérdezik, mire figyeljenek az aktiválásukkor, és mi mindig elmondjuk, mit hogyan kell használni, de minden eszközön ott van az utasítás is – mondta el Szikora Zoltán, aki néhány biztonsági előírásra is felhívta a figyelmet.

– Előfordul, hogy egy-egy petárda vagy rakéta nem robban fel, ilyenkor legalább 15 percet kell várni, mielőtt megközelítenénk, majd egy vödörnyi vízzel kell lelocsolni, s csak utána szabad kidobni. A rakéta botját nem szabad leszúrni a földbe, ugyanis az a pálcájával együtt lő ki, ha pedig leszúrjuk, nem fog felrepülni. A legjobb, ha egy csődarabot verünk le a földbe és abba helyezzük bele a rakétát. A box tűzijáték olyan, mintha több rakétát gyújtanánk meg egymás után. Egy gyutacs van, amit a meggyújtás után sorozatlövés követ. A box viszont könnyen feldőlhet, ezért javasolni szoktuk, hogy támasszák ki valamivel. A petárdát a meggyújtása után azonnal el kell dobni minél távolabb, minimum öt, de még jobb, ha nyolc méter távolságra robban fel tőlünk, és a meggyújtása után a rakétától is azonnal el kell távolodni legalább tíz méterre, nehogy megsérüljünk – intett az eladó.