2024. április 26., péntek

Családbarát Önkormányzat díj Kanizsának

Adán átadták a vajdasági nagycsaládosok szövetségének idei kitüntetéseit

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége tegnap Adán a községházán tartotta meg a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával azt a díjátadó ünnepséget, amelyen a 2016-os év családbarát önkormányzatát, helyi közösségét és vállalkozóit, illetve a legsikeresebb nagycsaládos-egyesületet és a példamutató nagycsaládokat díjazták, valamint átnyújtották a Vancsesz arany oklevelét a kitüntetetteknek.

Bábi Attila, Csikós László és Krizsán Vilmos a Családbarát Önkormányzat díj átadásakor (Gergely József felvétele)

Bábi Attila, Csikós László és Krizsán Vilmos a Családbarát Önkormányzat díj átadásakor (Gergely József felvétele)

Az ünnepségen Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke elmondta, hogy negyedik alkalommal tartják meg a díjátadó ünnepséget, amelyet az adai Aranykapu ME és Zorkóczy Zenóbia erdélyi színművész alkalmi műsora tett ünnepélyesebbé.

A Családbarát Önkormányzat díjat az idén is Magyarkanizsa község önkormányzata érdemelte ki, az elismerést az önkormányzat képviseletében Csikós László vette át Bábi Attilától, az MNT hivatalvezetőjétől. Krizsán Vilmos indoklása szerint az önkormányzat a demográfiai helyzet jobbítása, a szociális jólét, a testi-lelki egészség, az egészséges és biztonságos környezet és a városfejlesztési koncepciók kialakítása, valamint a gyermekes családok támogatása és a családszervezetek tevékenységének segítése terén elért kimagasló eredményeivel érdemelte ki a díjat. A magyarkanizsai önkormányzat ugyanis 417 középiskolás utaztatási költségét támogatja, 420 gyermeknek biztosít ingyenes uzsonnáztatást az iskolában és óvodában, az első, második és harmadik gyermek után 200 család részesült egyszeri pénzsegélyben, a harmadik és negyedik gyermek iskoláskor előtti intézményben való tartózkodásának költségeit 68 esetben fedezi. Továbbá a kettes és hármas ikrek babakocsit kapnak, az új év első fiú- és leánygyermeke 50 ezer dináros támogatásban részesült, a nagycsaládoskártyával 50 százalékos szemétszállítási kedvezményt biztosít, a hátrányos helyzetű gyerekek napközijében 35 személlyel foglalkoznak, a Fénybárka napköziben pedig 33 fogyatékkel élő személlyel. Emellett biztosítanak szociális juttatásokat, és támogatják a nagycsaládosokat és a civil szervezeteket.

A kishegyesi helyi közösség érdemelte ki a Családbarát Helyi Közösség díjat, amelyet Mohácsi Zoltán tanácselnök vett át. Az indoklás szerint a helyi közösség több családbarát intézkedést vezetett be. Az újszülöttek után 7000 dináros vásárlási utalványt biztosít, illetve 25 százalékos vízhasználati kedvezményt a három- és többgyermekes családoknak, a nagycsaládosok kedvezményes szemétmatricát kapnak, valamint színvonalas családi programokat szervez és támogat. Ezt a díjat az idén első alkalommal adták át, akárcsak a Családbarát Vállalkozó díjat, amelyből az idén kettőt osztottak ki. Az egyiket a belgrádi Mikroelektronika cég kapta. A cégnek 86 dolgozója van, akiknek a korábbi években bónuszt számoltak fel a fizetésre, valamint kaptak 13., 14. és 15. fizetést is. Mostanság ezt fizetésemelésben kapják meg, így egy-egy dolgozó béremelése a 100 százalékot is elérheti. Továbbá a harmadik gyerek után havonta 200 eurót fizet a cég, a negyedik csemete után pedig 400 eurót. A másik díjat a bácskossuthfalvi Tóth Zoltán érdemelte ki a gyermekes családok támogatásáért és a családszervezetek tevékenységének segítéséért. Tóth Zoltán több éve segíti a helybeli nagycsaládos-egyesületet, kedvezményes vásárlási lehetőségeket biztosít a tagságnak.

Ebben az évben az adai Tűzsziget Tisza Menti Nagycsaládosok Egyesülete érdemelte ki a Legsikeresebb Nagycsaládos-egyesület díjat, amelyet Velez Teodóra elnök vett át. Az indoklás szerint a 20 éve alakult egyesület kimagasló eredményeket ért el a családok és az önkéntesek mozgósításában, több település nagycsaládosainak közösségépítő tevékenységében, a családbarát rendezvények szervezésében, a családgondozási program megvalósításában, a délvidéki és a külföldi nagycsaládosokkal és civil szervezetekkel való jó együttműködésben, valamint aktív szerepet vállalt a Vancsesz megalakításában és megmozdulásaiban.

Az idén a Példamutató Nagycsalád díjat négyen vehették át: a 12 gyermekes Tóth Tibor és Gabriella Topolyáról, a 3 gyermekes Szénási Oszkár és Éva Zentáról, a 6 gyermekes Perna Attila és Melinda Szabadkáról, valamint az 5 gyermekes Kardos Sándor és Mónika Pacsérról. Végezetül a Vancsesz arany oklevelében részesült a budapesti Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a szabadkai Szekeres László Alapítvány, a belgrádi Adria Alapítvány, az újvidéki Ördög Róbert és a zentai Nagy József püspöki helynök.