2024. április 26., péntek

Megelevenedtek hagyományaink

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ az idén Virradjunk szebb jövendőre! címmel szervezte meg hagyományos karácsonyi ünnepi műsorát.

A műsorzáró közös éneklés (Benedek Miklós felvétele)

A műsorzáró közös éneklés (Benedek Miklós felvétele)

A helybeli Csáki Lajos Általános Iskola tornatermében megrendezett eseményen a Kodály minden szakosztálya képviseltette magát, a népi táncosok, énekesek, kórusok mellett az újjáalakult Aurora Beszédművészeti Műhely tagjai is szerephez jutottak. Az előadás fonóbeli életképeket varázsolt elénk; a fonóról azt kell tudni, hogy decemberben kezdődött és nagy jelentősége volt a fiatalok társas életében. A műsorban különböző, karácsonyhoz kapcsolódó népszokásokat prezentáltak a minden korosztályból érkező fellépők. A mintegy másfél órás előadásban megelevenedtek a Luca-naphoz köthető szokások, a jókívánságok házról házra szokása, a betlehemezés, a kántálás, és mindezt népi és keresztény énekekkel tették ünnepélyesebbé. A versmondók ezúttal Dsida Jenő és Ady Endre verseit adták elő. Emellett kiosztották a Kodály visszavonuló munkatársainak járó elismeréseket.

A rendezvényen jelen volt Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője, Nagy Ottó, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatóhelyettese, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, valamint a helyi önkormányzat képviselői.