2024. április 26., péntek

Idős, vagy fiatal munkaerő?

Január 1-jétől 61 év és hat hónap szükséges a nők időskori nyugdíjaztatásához

Január 1-jétől hat hónappal hosszabbítják meg a nők nyugdíjkorhatárát. Azok a nők, akik december 31-én betöltik a 61. életévüket és legalább 15 szolgálati évük van, a hónap végéig igényelhetik az időskori nyugdíjat. Ha ezt nem teszik meg december 31-ig, 2017-ben már csak azok mehetnek el időskori nyugdíjba, akiknek 15 ledolgozott munkaévük van és legalább fél évvel ezelőtt betöltötték a 61. életévüket.

Az állam már évek óta minden évben kitolja a nyugdíjkorhatárt, hogy 2032-re a férfiak és a nők is 65 évesen mehessen időskori nyugdíjba, természetesen akkor, ha rendelkeznek 15 szolgálati évvel. Ha pedig a munkaéveket vesszük figyelembe, akkor már nemtől függetlenül, nőnek és férfinak egyaránt 45 évet kell majd ledolgoznia.

Ezúttal, 2017. január 1-jétől azok a férfiak jogosulnak nyugdíjra, akiknek 40 bejegyzett munkaévük lesz és idősebbek 56 évnél és 4 hónapnál. A nőknek 37 ledolgozott munkaévre és további 6 hónap szolgálati évre lesz szükségük, persze akkor, ha legalább 8 hónappal ezelőtt betöltötték az 55. életévüket. Ez csupán az egyik feltétel.

Hogy ezek a a változások mennyire befolyásolják a gazdaságot, erre Nebojša Atanacković, a Szerbiai Munkaadók Uniójának elnöke a kormány gazdasági-szociális tanácsának ülése után mutatott rá:

– Az tény, hogy a munkaadók számára sokkal jobb, ha képzett, tapasztalt munkaerő végzi a munkát, mint szaktudással nem rendelkező, fiatal munkaerő – mondta Atanacković.

Ljubiša Nestorović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének elnöke felhívta a figyelmet, hogy több ezer nő adja át 31-ig a nyugdíjkérelmét, de jelentősen többen vannak azok, akik ezt a koruk miatt nem tudják megtenni.

– Ez a rendelkezés nehezíti a fiatalok foglalkoztatását és a munkanélküliség csökkentését – emelte ki Nestorović, majd hozzátette, hogy egyre kevesebben vannak azok, akik a teljes szolgálati évek híján mennek el nyugdíjba, hiszen a büntetőpontok miatt kevesebb nyugdíjat kapnak, mintha rendes nyugdíjba mennének. Elmondta, kérték ezeknek a büntetőpontoknak a csökkentését, és idővel eltörlését, de a kérelmük egyelőre süket fülekre talált.

Aleksandar Vulin munkaügyi és foglalkoztatási miniszter ugyanakkor rámutatott arra, hogy a gazdaságot nem lehet azzal felerősíteni, ha a nyugdíjra jogosult munkaerőt új munkaerővel cserélik fel.

– Új munkahelyeket új beruházások teremtenek, új technológiák. Csupán a nyugdíjasok lecserélésével nem lehet a gazdaságot fenntartani – emelte ki Vulin, majd hozzátette: – Arra köteleztük magunkat, hogy a nyugdíjakat a GDP 11 százalékára csökkentjük. Az idén a GDP 11,8 százalékát tették ki a nyugdíjak, a következő évben 11,6 százalékra szeretnénk csökkenteni, azzal hogy közben növelni szeretnénk a nyugdíjak összegét – emelte ki Vulin.