2024. április 26., péntek

Influenzajárványt jelentettek be Belgrádban

A főváros területén az influenzavírus közepes intenzitású aktivitása észlelhető, ezért influenzajárványt jelentettek be – közölte a Tanjuggal Leposava Garotić Ilić, a belgrádi közegészségügyi intézet epidemiológusa.

Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy influenzajárványt hirdettek, a bejelentés és a kihirdetés nem egy és ugyanaz. A járvány kihirdetése országos szinten az egészségügyi minisztérium dolga, mégpedig a Batut Intézet javaslatára.

A szakember elmondta, hogy a bejelentéssel lényegében semmi sem változott, az egészségügyi intézményeket már a múlt héten tájékoztatták arról, hogyan kell eljárniuk járványveszély esetén. Az intézmények maguk döntenek arról, hogy az egyes osztályokon korlátozzák vagy betiltják-e a betegek látogatását.

A fővárosban a múlt héten 27.000 olyan beteget vettek nyilvántartásba, akik heveny légzőszervi megbetegedés miatt keresték fel orvosukat. Ez 10 százalékkal több, mint egy héttel korábban. A szakemberek azt javasolják a szülőknek, hogy ha beteg a gyermekük, ne küldjék iskolába, ne vigyék óvodába.

A fővárosi közegészségügyi intézet bejelentése után az egészségügyi minisztérium azt indítványozta, hogy a belgrádi kórházak az intenzív osztályon tiltsák be a látogatást, a többi osztályon pedig szabják meg, hogy a betegeket csak egy-egy személy látogathatja.