2024. április 26., péntek

Szökésben Sebastian Ghita román médiamágnás

Rejtélyes körülmények között eltűnt a korrupciós ügyei miatt hatósági felügyelet alá helyezett Sebastian Ghita román médiamágnás, volt parlamenti képviselő, akinek a politikai karrierjében fontos szerepet játszott Victor Ponta volt miniszterelnökkel ápolt baráti kapcsolata.

A legfelső bíróság pénteken néhány héttel előre hozta a fellebbviteli tárgyalást a Ghita ellen foganatosított kényszerintézkedések ügyében, de így is leghamarabb január 5-én születhet jogerős ítélet arról, hogy a vádlottnak joga van-e elhagyni az országot, vagy sem. Addig a korrupcióellenes ügyészség (DNA) körözést sem adhat ki ellene, pedig Ghitát hétfő óta nem látták, már kedden is hiába idézték be a DNA-hoz: a rendőröknek sem sikerült előállítaniuk.

Román médiaértesülések szerint a volt képviselő hétfő este a Bukarest–Ploiesti főúton óránként kétszáz kilométeres sebességgel száguldva „lerázta" figyelőit. A rendőrök később megtalálták autóját ploiesti-i háza udvarán, Ghitát azonban hiába próbálták felhívni, telefonja ki volt kapcsolva. A belügyminiszter belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, a rendőrség miért csak másnap délben jelentette a vádlott eltűnését a figyelést elrendelő DNA-nak.

A belügyi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy Ghita elhagyta volna az országot, de Romániában sem találják, márpedig egy hírtelevízió tulajdonosa lévén bizonyára neki is feltűnt már, hogy keresik.