2024. április 26., péntek

Egyre többen mennek „világgá”

VOICE: Hét év alatt körülbelül 300 ezren hagyták el Szerbiát

A munkanélküliség és a bizonytalanság a fő ok, amiért a fiatalok 70 százaléka külföldre kívánkozik. A többségük Németországban, Kanadában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és a skandináv országokban keresi a megélhetést.

A fiatalok és a képzett emberek kivándorlása tekintetében Szerbia az utóbbi húsz évben a régióban az első, a világon a második helyen áll (már csak Guinea-Bissaúban rosszabb a helyzet). És az elmúlt időszakban egyre csak nőtt a számuk. A 2007 és 2014 közötti időszakban körülbelül 300 ezer ember hagyta el Szerbiát, a vajdasági VOICE elemzőközpont kutatása szerint 2014-ben kétszer annyian távoztak az országból, mint 2007-ben.

A VOICE kutatási eredményei rámutatnak, hogy 2004 és 2013 között csak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiba évente 26 ezren költöztek ki. 2007-től ez a szám csak növekedett, így 2014-ben a kivándoroltak száma elérte az 58 ezret. Hogy közülük hányan tértek vissza az országba, arról nincs hozzáférhető adat, de arról sem lenne, hogy hányan vándoroltak ki, ha az nem lenne része a nemzetközi statisztikának – írja a VOICE.

A felmérést végző Vladimir Grečić, a belgrádi Nemzetközi Politikai és Gazdasági Intézet munkatársa rámutatott, hogy a fiatalok távozása, mindenekelőtt a tehetséges fiataloké, arra utal, hogy az ország nem rendelkezik olyan gazdasági és társadalomfejlesztési stratégiával, amely ezt megfékezné, vagy ha létezik is, nem alkalmazza. A fiatalok többsége Németországban, Kanadában, Ausztráliában, illetve az Egyesült Államokban és a skandináv államokban keres megélhetést. Elsősorban elektromérnökök, orvosok, fogorvosok, közgazdászok mennek el, de más szakemberek iránt is nagy az érdeklődés külföldön. Kiemelte, fiatalok és magasan képzett munkaerő híján az ország nem tud fejlődni. Arra figyelmeztet, hogy mihamarabb szükség van olyan lépésekre, amelyek megfékezik a fiatalok tömeges kivándorlását.

A Friedrich Ebert Alapítvány kutatása szerint a munkanélküliség és a bizonytalanság a fő okai annak, hogy a fiatalok 70 százaléka külföldre kívánkozik (mégis csupán kisebb hányaduknak nyílik erre lehetősége). A munkanélküliséget mint a kivándorlás lehetséges okát Grečić is megerősíti. Rámutat: a fiatalok megélhetést, munkalehetőséget keresnek, jobb életkörülményeket, mint amit Szerbia kínál nekik.

A fiatalok elvándorlása nemcsak Szerbiát érinti, hanem Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Montenegrót is, sőt Horvátország is küzd azzal, hogy évente több ezer fiatal hagyja el az országot, és keres máshol megélhetést.