2024. április 26., péntek

Temerini hírek

Újévi vásár

A helyi Idegenforgalmi Szervezet szervezésében holnap, december 23-án karácsonyi/újévi vásárt tartanak a községháza előtti parkban. A rendezvény kezdési időpontja 10.30. Szó lesz a környezetvédelmi szempontból jelentős földlabdás karácsonyfáról is.

***

Böjti bableves

A Kertészkedők Egyesülete holnapután, szombaton mintegy 200 adag böjti bablevest főz a nagyközönség részére a Gulyáscsárda előtt. A kiosztás az étek megáldása után délben kezdődik, amíg a készlet tart. Az ünnepi hangulatról a Kéknefelejcs népi együttes gondoskodik,

***

Véradás

A Vöröskereszt községi szervezete értesíti a polgárokat és az önkéntes véradókat, hogy az idei év utolsó véradása szerdán, december 28-án lesz 8-tól 11 óráig az Ifjúsági Otthon nagytermében. Véradó lehet minden 18 és 65 év közötti, egészséges személy, ha megfelel a feltételeknek, és a véradással nem veszélyezteti saját és mások egészségét.

***

Házakat vásárolnak a menekülteknek

Szerbiában a délszláv háború során mintegy 540 ezer menekült telepedett le. Közülük mintegy 200 ezren integrálódtak és nyertek állampolgárságot, 37 ezren kaptak támogatást lakáskérdésük megoldására, de még nagyon sokan vannak azok, akiknek nincs megoldva lakáskérdésük. A regionális lakásprogramon keresztül 16 780 család, mintegy 45 000 személy számára keresik a megoldást.

A temerini önkormányzat és a Menekültügyi Komisszariátus Belgrádban szerződést kötött, amelynek értelmében a községben mintegy 20 falusi házat vásárolnak a menekült családok részére. A vásárlási támogatás 9500 euró házanként és további 1500 euró építőanyag és berendezés vásárlására. Az érdekeltek a ház értékének legfeljebb 50 százalékát fizethetik. A házak vásárlására hamarosan megjelenő pályázaton való részvételre a temerini községben lakhellyel rendelkező menekültek jogosultak.