2024. április 26., péntek

Oroszország ajándékként adja a MiG-eket

A vadászgépeket kapjuk, de felújításuk 200 millió euróba kerül

Miközben Aleksandar Vučić kormányfő és Zoran Đorđević védelmi miniszter Moszkvában tárgyalt hat orosz MiG–29-es vadászgép beszerzéséről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról, Nenad Miloradović védelmi miniszterhelyettes bejelentette, a repülőgépek március végéig megérkeznek Szerbiába. Közölte, az a terv, hogy a gépek Szerbiába érkezése után felújítsák őket, a hat új gép mellett azonban felújításra vár a meglévő négy is. A Vučić által elmondottak szerint lehetséges az is, hogy a gépek Oroszországban maradjanak, s legkésőbb októberben felújítva érkezzenek meg Szerbiába. Pénteken, a szerződés aláírásakor pontosítják a részleteket.

A légierőnek így tíz vadászgép lesz a birtokában, és ez Miloradović szerint azt jelenti, hogy a következő 14 évben az ország ki lesz bztosítva ezen a téren. A MiG–29-esek ugyanis egyszerre több célpontot is támadni tudnak, s a legkorszerűbb rakétákkal szerelhetők fel. Már korábban ismertette az államvezetés azt a tervet, hogy a felújítást követően modern levegő-levegő rakéták kerülnek majd a gépekre.

Vučić a Sputnjiknak nyilatkozva elmondta, hogy a MiG–29-esek korszerűsítésének első fázisa 180–230 millió euróba kerül. Ha piaci áron szereztük volna be a gépeket, 600 millióba kerültek volna. További ajándékokról is beszámolt: Oroszország harminc T–72-es harckocsit és harminc BRDM–2 páncélautót is küld Szerbiába. A moszkvai látogatás során szó volt a BUK légvédelmi rakétarendszer valamely típusának beszerzéséről is. Vučić ezzel kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban az M2-es rendszerről tárgyaltak, de csak 2018-ra tervezik a beruházásokat ezen a téren.

MILYEN GÉPEK JÖNNEK?

A belgrádi sajtó közben közölte azoknak a gépeknek a fotóját, amelyek a szerbiai szállításra várnak. A kép alapján leszűrhető: a hat MiG–29-es három változatáról van szó, a repülők fele korszerűbb a hadsereg által eddig használt MiG-eknél. A légierő két kétüléses kiképző gépet, továbbá négy egyszemélyes harci MiG-et vesz, azaz kap. A gépek eddig Rosztov térségében repültek. Az oroszok ezeket most a korszerűbbnek számító Szuhojokra cserélik le. A két kétszemélyes 9-51-es vár a szerbiai útra, ilyen gépeket már eddig is használt a hazai flotta, ezenkívül egy 9-12-es és három 9-13-as, egyszemélyes vadászgép is látható a sajtó által közölt felvételen. Az utóbbi nagyobb mennyiségű üzemanyagnak a szállítására képes a belső és külső tartályoknak köszönhetően, így a szállítóereje és a hatótávolsága is nagyobb. Mindemellett, a 9-13-as típusú MiG–29-esek Gardenia radarzavaró berendezéssel is fel vannak szerelve.

A NEUTRALITÁS NEM KÉRDÉS

A Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott tárgyalások után Vučić közölte, hogy a hat gépet voltaképpen ajándékba kapja Szerbia. Elégedetten nyilatkozott annak kapcsán, hogy Szerbia a saját pénzéből ki tudja fizetni a beszerzett gépek felújítását. Arról tájékoztatta az orosz tárcavezetőt, hogy „Szerbia igen magas fokon kíván együttműködni politikai, gazdasági és katonai téren Oroszországgal”. Kiemelte azonban, hogy Szerbia katonailag továbbra is semleges kíván maradni, semmi sem változott ebben a tekintetben, s ugyanezt közli a washingtoni és a brüsszeli politikai vezetőkkel is. Sojgu arra tett javaslatot, hogy az idén októberben megtartott orosz–szerb pilóták hadgyakorlatát ezentúl minden évben szervezzék meg, és pozitívan értékelte azokat a háromoldalú gyakorlatokat is, amelyekben a két állam mellett Fehéroroszország is részt vett. Oroszország kész jelentősebb szerepet vállalni a katonai kiképzésekben Szerbiában – jelentette be Sojgu.