2024. április 26., péntek

Átgondolják a szakirányok indokoltságát

Gabrijela Grujić: Az oktatás és a gazdaság ma már nem egymástól független terület

A középiskoláknak a szakirányaik bejegyeztetését a Dositej-rendszerbe az elkövetkező napokban kell elvégezni. Gabrijela Grujić, az oktatási minisztérium duális oktatással megbízott tanácsadója kiemelte, ily módon a minisztérium információt kap arról, mely szakirányokra van igény. Hozzáfűzte, a gazdaságnak és az oktatásnak végre együtt kell működnie.

– Az elkövetkező időszakban nagyobb hangsúlyt kap majd a szakközépiskolai duális oktatás. Minden tanévben az oktatási minisztérium igyekszik a korábbi tanévből begyűjtött tapasztalatok alapján javítani azon, ami nem működött a legjobban, hogy a kommunikáció, a tervezés, a tervek megvalósítása terén minden gördülékenyen haladjon – emelte ki Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára azon a tanácskozáson Belgrádban, amelyen az ország minden részéről érkeztek középiskolai tanárok, iskolaigazgatók, hogy tájékoztatást kapnak a duális oktatás menetéről, hogy azt a legjobban elkészíthessék a következő tanévre.

Snežana Marković, az oktatási miniszter középiskolai oktatással és neveléssel megbízott segédje ismertette a jelenlevőkkel azokat a határidőket, amelyeket a szakközépiskoláknak követniük kell. Kiemelte, december 15-ével megkezdődött a szakirányok verifikációja, vagyis a Dositej-rendszerben kell bejegyeztetni azokat a szakirányokat, amelyekre a középiskolák regisztrálva vannak.

– A minisztérium megkezdi a szakirányok átgondolását. Ma megközelítőleg 580 szakirány van bejegyeztetve, de csak megközelítőleg 200 szakirány aktuális. Így az iskolákkal együttműködve aktualizáljuk a szakirányokat, a meglévőket korszerűsítjük, és azokat, amelyeket már több éve nem valósít meg az iskola, visszavonjuk – emelte ki Marković. Mint mondta, december 20-ával történik a beiratkozási tervjavaslatok adatbevitele. Ugyanebbe a rendszerbe vihetik be a középiskolák azokat a szakirányokat, amikre az iskolát verifikálták, vagy az folyamatban van, illetve amikre verifikálni szeretnék az iskolát. Ezt az iskolák a hónap végéig tehetik meg. Ezzel párhuzamosan, decemberben, januárban, egészen február 10-ig az iskolaszékek szervezésében közös tárgyalóasztalhoz kell ülniük az önkormányzatok képviselőivel, a gazdasági kamarák képviselőivel, hogy helyben közösen megvizsgálják a munkaerőpiac, a munkáltatók igényeit, az iskolák lehetőségeit, és így egy közös beiratkozási tervet fogalmazzanak meg. Ez alapján a minisztérium március elsejétől elvégzi a bevitt adatok korrekcióját.

Megtudtuk, a duális rendszer alapján a meglévő négy mellett további hat szakirány kidolgozását végzi az illetékes szerv, ezek között van többek között a logisztikai technikus, a vadászati és halászati technikus, az autószerelő, valamint a hajóépítő is. És tervben van, hogy a gimnáziumokat is bevonják a duális oktatásba, így a számítógép és informatika terén jeleskedő diákok hamarosan az új rendszer szerint tanulhatnak.

Gabrijela Grujić kiemelte, a duális oktatás mellett a vállalkozói ismeretek oktatása is hangsúlyt kap, ugyanis az új oktatási modellt csak így lehet kivetíteni a szerbiai gazdasági igényekre. A vállalkozói ismeretek oktatását már az általános iskolában el kell kezdeni, hogy a diákok kellő önbizalommal, önbecsüléssel kezdhessék meg a középiskolai tanulmányaikat. Az új rendszer bevezetésének alapvető célja a szerzett tudás alkalmazása. Eddig túl nagy hangsúlyt kapott a tantárgytanítás az általános iskolákban, de egyes középiskolákban is, így a minisztérium serkenteni fogja a tantárgyak közötti tartalmak összekapcsolását, és így a tanárok az óráik 30 százalékát a megszokottól eltérően szervezhetik meg, a diákok ötletei pedig nagyobb hangsúlyt kapnak.

Ami pedig a duális oktatást illeti, Grujić rámutatott, nem minden gyakorlati oktatás azonos a duális oktatással. A duális rendszervben az iskolák aktív szerződést kötnek a vállalatokkal, akik valamilyen formában támogatják a diákokat. A diákok a tanáraik, instruktoraik segítségével pedig aktívan részt vesznek a gyártásban. Az instuktoroknak képzésen kell majd átesniük, hogy részt vehessenek az oktatás folyamatában.