2024. április 26., péntek
ZENTAI CUKORGYÁR

Nem indul (egyelőre) csődeljárás

A Szabadkai Gazdasági Bíróság a napokban megszüntette a csőd előtti eljárást a zentai cukorgyárral szemben, de továbbra is zárolva maradt a cég folyószámlája. A hitelezők 533 millió dinárt követelnek a gyártól, aminek a törlesztésére nem sok kilátás van. A gyár teljes adóssága eléri az 1,4 milliárd dinárt, ami viszont jelentősen csökkenhetne, ha sikerülne behajtani a gyár irányában meglévő tartozásokat, amelyek nagysága 780 millió dinár.

A cukorgyár egyik legnagyobb hitelezőjével peren kívül sikerült megegyezni, aminek eredményeként a bíróság megszüntette a csőd bevezetése előtt szokásos eljárást. További hitelezők érdeklődnek a csődeljárás megindítása iránt, de egyelőre kivárnak, hogyan alakul a gyár sorsa, fog-e tudni törleszteni az elkövetkező időszakban. Számos kisebb hitelező várja, mi lesz a pénzének a sorsa, amivel a cukorgyár tartozik, de óvatosak a csődeljárás kezdeményezésével, hiszen meglehetősen drága mulatság a csőd elindítása. Amennyiben a pénzét követelő cég csődeljárás indítását kérelmezi a gazdasági bíróságon, akkor le kell tennie félmillió dinárt az eljárás költségeire. Ebből fizetik a csődgondnok bérét és a bírósági költségeket, a csőd végkifejlete pedig sokszor bizonytalan. Felmerül a kérdés, hogy megéri-e a hitelezőnek kezdeményezni egy bizonytalan kimenetelű csődeljárást, amelynek a végén lehet, hogy a követeléseknek csak egy részét sikerül behajtani.

Sokan vannak a kisebb-nagyobb összeget követelő cégek, nyersanyag-beszállítók, amelyek egyelőre nem kérik a csődeljárás elindítását, de blokád alatt tartják a cukorgyár folyószámláját. Akikkel a gyár az elmúlt hónapokban kiegyezett, nem blokkolják tovább a számlát, de továbbra is mintegy 200 millió dinárt követel a többi kisebb beszállító cég.

Nagyon úgy fest a dolog, hogy a három másik működő cukorgyárral rendelkező Sunoko cég dúsgazdag tulajdonosának nem éri meg termelni a tetemes adóssággal együtt megvásárolt zentai cukorgyárban, hiszen a gyár jövedelme azon nyomban a hitelezők számlájára vándorolna. Egyelőre marad a patthelyzet, továbbra is levegőben lóg a csőd, bár volt már rá példa, hogy zentai feldolgozóipari üzem sikeresen indult újra a csőd lefolytatása után.