2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

Bundagyanú a legmagasabb szinten

Szuperligás csapatok is érintettek

Slaviša Kokeza, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség elnöke elismerte, hogy a csapatok elcsaltak egymás között bizonyos mérkőzéseket az I. Ligában.

„A szövetség bizonyos első ligás klubok ellen eljárást indított, amely reményeim szerint az év végéig befejeződik. Nem tudom, milyen volt a helyzet egy, két, öt vagy tíz évvel ezelőtt, de az én mandátumom alatt a szakmai vezetőséggel semmiféle manipulációt vagy tisztességtelen játékot nem fogunk tolerálni a szerb labdarúgásban. A szezon első felében sajnos előfordultak ilyen esetek. A csapatok, amelyek részt vettek ebben, szigorú büntetésre számíthatnak – jelentette ki Slaviša Kokeza, majd hozzátette: – Még nem tudom, pontlevonással vagy pénzbírsággal sújtjuk a csapatokat, de olyan mértékű büntetést akarunk, amely elveszi a csapatok kedvét a »3 a 3-ért« rendszertől. Ebben az országban nem történhet meg ilyen, ez az egyik oka, hogy kevesen járnak mérkőzésekre. Ha megoldjuk ezt a problémát, sok néző visszatérhet a stadionokba. Elhihetik nekem, mindent meg fogok tenni, hogy megküzdjünk ezzel a problémával.”

A „3 a 3-ért” rendszer lényege, hogy a csalásban részt vevő, általában a tabella alján szereplő csapatok egymás elleni mérkőzésein a hazai csapat garantáltan nyer, ezzel biztos három pontot szerez. Ilyen jellegű manipulációhoz elég 2 klub, de létezhet akár 4-5 csapatot érintő „körbeverés” is.

Žarko Stevanović, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottságának elnöke is megszólalt az ügyben: „Egy klub számára a pontlevonás a legsúlyosabb büntetés, míg egy esetleges újabb bebizonyított csalás után a ligából való kizárás következne. Természetesen a pénzbüntetés is egy lehetőség. Ugyanakkor a csapatok mellett egyes személyek is felelősségre vonhatóak, ha becstelen ügyek gyanújába keverednek.” Azt is kiemelte, hogy a nyomozás még a kezdeti szakaszban jár: „Minden a bizonyítékok megszerzésének gyorsaságán múlik. A bírói tapasztalatomból is tudom, hogy ilyen esetekben nehéz biztos időpontot meghatározni a nyomozás végét illetően. A csapatok, a bajnokság és a szövetség érdekében is szeretném mielőbb lezárni az ügyet.” A szövetséggel való kapcsolatáról pozitívan nyilatkozott: „A megválasztás óta együttműködünk velük (Kokezáékkal), állíthatom, hogy a fegyelmi bizottság teljes önállóságot élvez. Soha semmilyen nyomást nem éreztünk az irányából és más irányból sem.” Hozzátette, hogy az állam segítségével könnyebb lenne a dolguk, hiszen nincs megfelelő nyomozási módszerük.

Időközben az Első Liga versenybiztosa, Branko Stojaković konkrét lépésre határozta el magát. Hat klub ellen indítottak vizsgálatot: ČSK, Odžaci, BSK Borča, Bežanija, Mačva, Budućnost. Tekintve, hogy a második vonalban 16 csapat szerepel, a liga klubjainak jelentős része érintett lehet a csalásokban.

A legújabb információk szerint szuperligás csapatok is játszhattak manipulált mérkőzéseket. Az UEFA-ból érkező gyanakvás a Spartacus és a Novi Pazar felé irányul. A két csapat augusztusi és decemberi találkozóján egyaránt az idegenbeli csapat nyert, 2:5-ös, illetve 2:4-es eredménnyel. A gyanú szerint a hazai játékosok saját vereségükre fogadtak, ezzel „segítve” saját és a klub rossz anyagi helyzetén. Dragan Simović, a szabadkaiak elnöke visszautasította a vádakat: „Ugyan, hogyan is lehetne ilyen dolgokhoz köze a csapatvezetőségnek? Honnan tudhatnám, hogy a Novi Pazar játékosa akarattal engedte be a gólt, mert saját csapata ellen fogadott? Ha a csapatvezetőségek ilyet tennének, bárki is lenne a klub elnöke, börtönben lenne a helye.”

Természetesen a gyanú árnyéka nem kerüli el a két legnagyobb rivális csapatot sem. A közbeszédben leggyakrabban a Zvezda OFK Beograd elleni 6:2-es, illetve a Partizan Novi Pazar elleni 4:3-as fordítását emlegetik.