2024. április 26., péntek

Börtön épül Pancsován

Megteltek a büntetés-végrehajtási intézetek, a 9500 férőhelyre 10700 személyt „préseltek be”

Mivel a szerbiai börtönök megteltek és 1200 fogvatartottnak valójában nincs is hely, ezért új büntetés-végrehajtási intézetekre van szükség, nyilatkozta Nela Kuburović igazságügyi miniszter. A szerbiai börtönökben 9500 elítélt számára lenne hely, ehhez képest 10700-an töltik le büntetésüket valamelyik fogdában.

A következő új börtön Pancsován épül. A településen már most is működik egy fogda, a 160 férőhelyes körzeti börtön, ennek épületét az igazságügyi minisztérium a város tulajdonába helyezi át és egy teljesen új börtönt épít ki, erősítette meg Kuburović. A projektumot az Európai Fejlesztési Bank támogatja 18 millió euróval. A körzeti börtön elköltöztetését követően a mostani fogda épületében múzeum fog működni.

Az új börtönt 24 ezer négyzetméteren építik ki. A komplexum tíz épületből fog állni, ezekből kettőben helyezik el a fogvatartottakat. A munkálatok teljes értéke 23 millió euró, ebből 5 millió euró Szerbiát terheli. A miniszter asszony arról nem nyilatkozott, hogy az új létesítményben hány elítélt számára alakítanak ki férőhelyet, azt viszont elmondta, hogy a biztonsági intézkedések a lehető legmagasabb szinten lesznek és minden korszerű elvárásnak megfelelnek majd.