2024. április 24., szerda

„Nyugat-Bácska igenis fejlődőképes régió”

Pelt Ilona: Az egyik leglényegesebb feladat a magyar érdekképviselet megtartása

Néhány napja a zombori önkormányzat képviselőivel tárgyaltak a tartományi kormány tagjai, s maga Igor Mirović kormányfő jelentette be a megbeszélést követően, hogy már januárban megkezdik a leendő zombori iparzóna első része kiépítésének finanszírozását, a község gazdasági felemelkedésére szeretnék helyezni ugyanis a hangsúlyt.

Más fejlesztések és munkahely-teremtésre vonatkozó tervek is elhangzottak, az egészségügy és az oktatásügy is prioritást élvez az előttünk álló időben. Arról, hogy mely területeken lenne a legnagyobb szükség a beruházásokra, melyek a község legégetőbb gondjai Pelt Ilonát, a Vajdasági Magyar Szövetség nyugat-bácskai körzetének elnökét kérdeztük.
A tartományi kormányfő és a zombori polgármester asszony a napokban komoly beruházásokat helyezett kilátásba a község területén. Milyennek látja a község helyzetét ma?
– Zombor városra ma leginkább az jellemző, hogy olyan problémák megoldásán kezdett el dolgozni, amelyek évtizedek óta gyülemlenek. Ennek okát nem szeretném ecsetelni, fontosnak tartom, hogy végre elindultak azok a folyamatok, amelyek ezt a megkövült helyzetet elmozdítják a holtpontról. Ez alatt értem a vízellátás javításának megkezdését, olyan falvakban, ahol ilyen jellegű munkálatok nem zajlottak soha az illetékes közvállalat által, az ipari park kiépítését, a sportcsarnok fűtésének korszerűsítését, a gimnázium tornatermének felújítását. Ezek a fejlesztések a következő három évben valósulnak meg a tartomány és a város közös támogatásával, ami hozzájárul a régió gazdasági fejlődéséhez, és a lakosság életminőségének javításához.
Hogyan járulna hozzá az ipari park a község fejlődéséhez, mennyiben segítene az elképzelés megvalósítása?
– Komoly befektetőkkel tárgyaltak az illetékesek, akik gyárakat, üzemeket létesítenének a város területén, ami nagyban hozzájárulna a munkanélküliség csökkentéséhez. Véleményem szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a városnak a fiatal vállalkozók helyben tartására. Erre a célra elsősorban egy olyan innovatív központot kellene kialakítani, amelyben a fiatal gazdáknak és vállalkozóknak lehetőségük lenne ingyenes szakmai segítségnyújtásra, illetve szükség szerint irodát vagy kisebb termet igényelhetnének a munkájuk végzéséhez.
Gondok vannak a vízellátással is, melyek ezek, miben látja a megoldást?
– A legnagyobb probléma jelen pillanatban Doroszlón van, hiszen itt a legöregebb és a legösszetettebb a vízellátás. Egyedüli megoldás a csövek cseréje és a regionális vízhálózatra való kapcsolódás lenne. Ez a folyamat két-három évet vesz igénybe. A tervek elkészültek, a kivitelezés akár a jövő évben is elkezdődhet. Persze vannak falvak, ahol megoldott ez a kérdés, ilyen például Bezdán, ahol sikerült a vízgyár jogi státusát törvényes keretek közé helyezni, ami azt jelenti, hogy a kommunális vállalat regionális közvállalattá alakult át, amely egyedülálló Zombor város többi tizennégy falujával szemben. Ez elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetség érdekérvényesítésének köszönhető.
Milyen intézkedések, projektumok kellenének még az életminőség javításához?
– Nagyon sok feladat áll a város vezetősége előtt, komoly gondot okoz a kóbor kutyák jelenléte mind a falvakban, mind a város területén, hiszen nap mint nap veszélyeztetik a polgárok közbiztonságát. A falvakban a legégetőbb probléma az állattetemek elszállítása, a közvilágítás és az útkereszteződéseknél a fák ágainak metszése. Beszélhetnék még az árkok tisztításáról és az utak kátyúzásáról is, de ezek állandó jellegű karbantartást igénylő feladatok. Két fontos projektumot emelek ki, az egyik a Bácsgyulafalva és Kerény közötti útszakasz felújítása, a másik pedig a Kupuszina és Monostorszeg közötti útszakasz megépítése.
Melyek a magyar közösséget érintő legfontosabb kérdések?
– Elsősorban a magyar érdekképviselet megtartása. Világos és határozott fellépésre van szüksége a közösségnek. A félrevezetés és a folyamatos megfélemlítés sehova nem vezet. A Vajdasági Magyar Szövetség zombori frakciója mindig napra kész a polgárok szolgálatában. Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy második alkalommal látogatott Nyugat-Bácskába Magyar Levente államtitkár úr. A fórumokon rendkívül pozitív és tartalmas beszélgetéseket folytattunk a polgárokkal gazdasági fejlesztésekről. Az itt élő és gazdálkodó embereknek számos jó és megvalósítható ötlete van. Meggyőződéssel mondom, hogy Nyugat-Bácska fejlődőképes régió. A fejlődéshez nagyban hozzájárul a most induló szentkúti beruházás is, továbbá a kupuszinai hűtőház létesítése.