2024. április 26., péntek

A lecsapolási díj megfizettetése többé nem az adóhivatal dolga

Várhatón az év közepétől lesz hozzáférhető az IPARD-alap

A köztársasági képviselők pénteken megszavazták A mezőgazdaságról szóló törvény beterjesztett módosításait, így hamarosan a mezőgazdasági termelők is pályázhatnak majd az IPARD-alapban levő 175 millió euróra. Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter a törvénymódosítás javaslatának ismertetésekor elmondta, ez az összeg teljes egészében a szerbiai mezőgazdasági termelők és feldolgozók rendelkezésére áll majd.

A mezőgazdaságot érintő törvények módosítási indítványairól szóló vita során Nedimović elmondta, ez a pénzösszeg már korábban is a termelők rendelkezésére állhatott volna, ha megalakult volna a pénz elosztását ellenőrző Agrárkifizetések Igazgatósága. Erre pedig mindmáig nem került sor, de a jelenlegi törvény módosítási javaslatával már megalakulhat ez az intézet, majd a szükséges szakkáder foglalkoztatására is lehetőség nyílik, hogy aztán a jövő év közepétől elérhetővé váljon a mezőgazdasági termelők és a feldogozók számára az IPARD-alap kínálata.

A miniszter kiemelte, az ellenzék által megfogalmazott kételyek, amelyek az európai uniós alapból származó pénz elosztására vonatkoznak, alaptalanok, mert az eszközök odaítélésének eljárása nyitott, végig követhető.

– Az IPARD programot már elfogadták, megfelel az európai uniós előírásoknak – hangsúlyozta a miniszter –, majd hozzátette: a törvény módosítási javaslatának legfőbb célja, hogy a termelők minél nagyobb számban pályázhassanak ezekre az összegekre.

Nedimović kiemelte, január közepétől már foglalkoztatni fogják azokat a szakkádereket, akik az Agrárkifizetések Igazgatóságán dolgoznak majd, de további 50 munkatárs foglalkoztatására is szükség lesz.

A megszavazott törvénymódosítások mindenekelőtt az IPARD-alaphoz fűződnek, továbbá az eljárások és a határidők lerövidítésére. Ugyanakkor elfogadták a mezőgazdasági termelés alatt levő területek azonosítására kidolgozott új rendszert, amely beazonosítja a kommaszáción átesett, és a mezőgazdasági termelésre használható területeket.

A képviselők elfogadták a mezőgazdasági támogatásokról szóló törvény módosítását is, így jelentősen többen pályázhatnak támogatási eszközökre. Külön figyelmet kap ezúttal az állattenyésztés.

A 2017-es költségvetés 3,32 milliárd dinárral nagyobb, vagyis a négyszerese, így sokkal több pénzt fordíthatnak majd a versenyképesség, valamint a beruházások támogatására.

A vizekről szóló törvény módosításának legközérdekűbb vonatkozása, hogy a lecsapolási díj megfizettetése ezután nem az adóhivatal feladata lesz, hanem az adott területért felelős vízgazdálkodási vállalaté.