2024. április 26., péntek

Tízéves a Biztonságos Ház

A családon belüli erőszak áldozatául esett nők és gyermekek menedékhelyeként szolgáló Biztonságos Ház az idén ünnepli működésének tízéves évfordulóját.

A jubileum alkalmából sajtótájékoztatót tartottak, amelyen jelen volt Miloš Vučević polgármester, Nada Padejski-Šekerović, a Biztonságos Ház vezetője és Dobrila Čačija, a Szociális Munkaközpont igazgatója.

– Az újvidékiek büszkék lehetnek a Biztonságos Házra és a városban kiválóan működő, hatékony, szociális hálózatra. Sajnos, társadalmunknak szüksége van ilyen fajta szociális védelemre is, a Biztonságos Ház és a Szociális Munkaközpont dolgozói mindig segítőkészek. Jó hír, hogy a társadalom sokkal nagyobb összefogást tanúsít az utóbbi időben az erőszak elleni küzdelemben. Örvendetes tény az is, hogy az állam is sokkal több jogi megoldást alkalmaz, szigorúbbak az erőszakot alkalmazók elleni büntetések, de ami még fontosabb, a megelőzésnek egyre nagyobb a jelentősége. Az újvidéki önkormányzat a Szociális Munkaközpont által is támogatja a Biztonságos Házat, de ezenkívül külön programot indított, amely segíti a bajba jutott nőket az önállósodás folyamatában. Nagy köszönettel tartozok a Biztonságos Ház dolgozóinak, gratulálok az eddigi munkájukhoz és mindenért, amit eddig tettek. Abban reménykedem, hogy a jövőben egyre kevesebb munkájuk lesz, ami azt jelentené, hogy egy egészségesebb, szolidárisabb és felelősségteljesebb társadalommá váltunk – mondta a polgármester, majd kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésben 5 százalékkal több pénzt irányoztak elő a szociális dolgozók fizetésére. A szükséges összeget a megtakarításokból fedezik, nem kell más projektumokból elvonni.

A biztonságos házak a családon belüli testi, szexuális és lelki erőszakot elszenvedett nőknek és gyermekeiknek nyújtanak menedéket, ugyanakkor ideiglenes elhelyezést jelentenek a családon belüli erőszak áldozatául esett nők és gyermekek számára. A szociális intézménynek az a célja, hogy egy idő után lehetővé tegye az anyáknak és gyermekeiknek, hogy beilleszkedjenek, visszatérjenek a mindennapi közösségi életbe, és lehetőséget kapjanak az erőszakmentes léthez.