2024. április 19., péntek

Kilencmilliárd forinttal bővül a Prosperitati-pályázatok kerete

További kilenc milliárd forinttal emelkedik jövőre a vajdasági terület- és gazdaságfejlesztési program keretösszege, erről döntött szerdai ülésén a magyar kormány – jelentette be Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára csütörtökön Törökbecsén.

Magyar Levente: Azt szeretnénk, ha a sikeres pályázók aránya megközelítené a 100 százalékot (Fotó: Fehér Rózsa)

Magyar Levente: Azt szeretnénk, ha a sikeres pályázók aránya megközelítené a 100 százalékot (Fotó: Fehér Rózsa)

A politikus kétnapos vajdasági körútja első napjának utolsó előtti állomása volt ez a bánáti szórványtelepülés, ahol elmondta: amikor nagyjából egy évvel ezelőtt a magyar kormány 50 milliárd forinttal útjára indította ezt az ötéves programot, nem gondoltak arra, hogy már az első évben 2500 nyertes vállalkozás kap majd átlagban másfél millió forintos támogatást.
– Látva ezt az elsöprő erejű érdeklődést, megszületett az a kormánydöntés, hogy a 3. körös kiírás kapcsán megemeljük a rendelkezésre álló keretet annak érdekében, hogy továbbra is tudjuk tartani azt az elvet, hogy minden olyan pályázó, aki formailag megfelel az előírásoknak, bele is férjen a programba. Eddig 80 százalékos volt a sikeres pályázók aránya, és mi azt szeretnénk, ha ez a szám megközelítené a 100 százalékot. Azáltal, hogy szerdán a magyar kormány egy 30 millió eurós emelésről döntött, erre minden lehetőség adott lesz: ezerszámra fogadhatjuk be a pályázatokat, és a jövő év elején már meg is jelennek az újabb kiírások – jelentette be Magyar Levente a községháza tanácstermében megtartott találkozón.
Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta: tegnap indult el a Prosperitati Alapítvány online pályázati rendszere, aminek köszönhetően gyorsabb lesz a pályázatok feldolgozása, ráadásul a harmadik pályázati körben némileg egyszerűsítették a dokumentációra vonatkozó feltételeket is. A Prosperitati Alapítvány november 13-án megjelentetett 3. pályázati körében a pályázatokat tegnap óta lehet benyújtani. A jövő év elején ismét lesz lehetőség pályázni, ekkor többek között földvásárlást, nagyobb értékű eszközbeszerzést, kezdő vállalkozásokat, öntözőrendszereket, fóliasátrakat is fog támogatni a Prosperitati Alapítvány.