2024. április 26., péntek

Az újvidéki levegő a szennyezettebbek között

Szerbiában nem létezik olyan város, amelyben egész évben a megengedett légszennyezettségi szint alatt alakulnának a mutatók, télen a legkritikusabb a helyzet.

Az ország lakóinak két harmada városokban él, ők szennyezett levegőt lélegeznek be egész évben. A lakosságnak csupán az egynegyede élvezheti a friss levegőt lakóhelyén. Százezer lakos közül minden 137. a légszennyezettség következtében hal meg, ami azt jelenti, hogy világviszonylatban tizedikek vagyunk a légszennyezettség miatti elhalálozásban.

Szerbiában Belgrád a legszennyezettebb város, ezért nem csoda, hogy forgalmas utcáin alig lehet levegőt kapni. Az ország fővárosa mellett Újvidéken és Pancsován a legkritikusabb a helyzet. 2014-ben mindhárom városban sokkal jobb volt a helyzet, de 2015-ben romlott a légszennyezettségi mutató. Belgrád és Pancsova átlépett a „nagyon szennyezett” városok kategóriájába, Újvidéken pedig „szennyezett” kategóriára vonatkozó rendelkezések vannak érvényben – mondta a Blic napilapnak Tihomir Popović, a Környezetvédelmi Ügynökség levegőminőséget ellenőrző részlegének a vezetője.

A szennyezettség 80 százalékát az energetikai szektor okozza, valamint azok a háztartások, amelyekben rossz minőségű szénnel tüzelnek. A sűrű ködhöz és a szmoghoz nagy mértékben hozzájárul a gépjárművek által kibocsátott gáz, valamint az utóbbi két hét időjárása is, hiszen már hetek óta csak gyenge szél fúj.

Szerencsére az ország többi városában a „tiszta” és az „alig szennyezett” kategóriák között ingadoztak a mutatók.