2024. április 26., péntek

A horvát „nem" három következménye

Rasim Ljajić szerint mind kevesebben akarják az EU-t, ha folytatódnak a zsarolások

Annak, hogy Horvátország ellehetetlenítette Brüsszelben az oktatással és művelődéssel foglalkozó 26. uniós tárgyalási fejezet megnyitását Szerbia számára Rasim Ljajić kormányfő-helyettes szerint az égvilágon semmi köze sincs a kisebbségi jogokhoz, ez az uniós tagságból eredő privilégium egyértelmű fitogtatásának számít.

– A horvátországi blokád legalább három negatív következménnyel jár. Hatalmas károkat okoz a Szerbia és Horvátország közötti bilaterális kapcsolatok alakulásában, befolyásolja majd, hogyan ítélik meg a szerbiai polgárok az EU-t, minden ilyen eset ugyanis növelni fogja a belépés elleni vélemények számát, harmadsorban pedig nem kedvez a Szerbiában élő horvát kisebbségnek sem, melyet Horvátország állítólag védeni akar, a kiéleződött helyzet azonban aligha kedvezhet egy kisebbségnek – értékelte Ljajić.

Kifejtette, hogy a szerb kormány már elfogadta azt a cselekvési tervet, amely a kisebbségek helyzetének rendezésére vonatkozik a 23. fejezet megnyitása előtt, mely természetesen a horvát közösségre is vonatkozik. Éppen ebből látszik, hogy a mostani horvátországi lépésnek semmi köze sincs a kisebbségvédelemhez.