2024. április 26., péntek

Hatvanmillió dinár a jószágtenyésztés támogatására

Jövőre hetven százalékkal több pénzt fordíthat a mezőgazdasági titkárság a gazdák támogatására

A tartományi kormány székházában tegnap, Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár átadta a szerződéseket azoknak a felhasználóknak, akik a jószágtenyésztési program támogatásában részesültek. Elsősorban azok a szervezetek részesülhettek támogatásban, amelyeknek tevékenysége a sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske- és a baromfitenyésztés, valamint a méhészet.

Összesen 60 millió dinárt szántak erre a célra, előzetesen 40 millió dinárt különítettek el, de a költségvetés módosítása után még 20 millió dinár többletpénzhez jutott a program. A helyi jószágtenyésztési szervezetek 46,5 millió dinárban részesültek, a Mezőgazdasági Egyetem 5 millió dinárban, a fennmaradó részt a regionális tenyésztők között osztották szét, mondta a tartományi titkár.

Vuk Radojević mezőgazdasági titkár (Fotó: Ótos András)

Vuk Radojević mezőgazdasági titkár (Fotó: Ótos András)

Ezenkívül kiosztottak a tegnapi nap folyamán a talaj termékenységét ellenőrző intézeteknek is 10 millió dinár.

Radojević bejelentette, hogy 2017-ben a közvetlen juttatások a mezőgazdasági termelők számára 70 százalékkal emelkednek, ebben az évben erre a célra 800 millió dinárt osztottak, jövőre ezek az alapok elérik az 1 milliárd 370 ezer dinárt.

Bartus Andrásnak, a Chick Prom vállalat igazgatójának elmondása szerint ez a támogatás a mostani helyzetben nagyon sokat segít, mindezt igyekeznek a jövőbeli tervek megvalósításához is felhasználni. Fő foglalkozásunk a baromfitenyésztés és a takarmánykeverés, és további fejlesztésekre szeretnék befektetni az összeget. Terveik közt szerepel a kapacitás növelése, új hibridek és új szülőpárok behozatala és tenyésztése. Igyekeznek lépést tartani a konkurenciával és a minőség növelésére helyezni a hangsúlyt.

Márton Márta, az Olaj Kft. képviselője szerint ez a pályázat a működtetésüknek az egyik alappillérje.

– Hogyha erre az összegre nem tudtam volna számítani a kezdetektől fogva, akkor el sem tudtam volna indulni, valójában ez az egyik része a jövedelmünknek, amivel működtetni tudjuk a céget. Egy részét a működésbe fektetjük, tehát a költségekbe, hiszen rengeteg ráfordítás kell az üzemanyagra, a munkabérek kifizetésére. A pénz másik része eszközbeszerzésre megy, hiszen mindig szükség van egy újabb számítógépre vagy pedig egy újabb járműre, hiszen a terepi munka a legnagyobb része ennek a munkának, és ezért szükséges, hogy megbízható járművel rendelkezzünk.