2024. április 26., péntek

Őrizzük meg egészségünket!

Érdemes kihasználni az ingyenes szűrővizsgálatokat

Immár hatodik éve szerveznek egészségügyi szűrővizsgálatokat Szabadkán és a környező településeken. Cél az egészség, az egészséges életmód népszerűsítése Szabadka külvárosi és falusi helyi közösségeiben, hogy felhívják a lakosság figyelmét az egészségügyi szűrővizsgálatok fontosságára.

Az egészségügyi szűrés idei eredményeiről tartott kedden sajtótájékoztatót a Vöröskereszt szabadkai épületében dr. Nada Kosić Bibić szociális egészségügyi szakorvos, az Egészségnépszerűsítő Központ osztályvezetője, dr. Verica Dronjak, a Prevenciós Központ osztályvezetője, valamint Zoran Milovanović, a Vöröskereszt képviseletében. Az idén tizenkét helyszínen végeztek egészségügyi szűrővizsgálatokat: Csantavéren, Békován, Bajmokon, Nagyfényen, Visnyevácon, Kisradanovácon, Kisbajmokon, Sándorban, Palicson, Verusityon, Alsótavankúton, valamint a Peščara helyi közösségben.

Dr. Verica Dronjak, dr. Nada Kosić Bibić és Zoran Milovanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Paszterkó Erika)

Dr. Verica Dronjak, dr. Nada Kosić Bibić és Zoran Milovanović a sajtótájékoztatón (Fotó: Paszterkó Erika)

– Az Egészségnépszerűsítő Központ orvosokból, egészségügyi nővérekből és táplálkozási tanácsadókból álló csapata testsúlyt, testmagasságot mért, valamint a tápláltsági fokot, azaz a BMI (testtömegindexet) állapította meg. Az idén összesen 490 felnőtt személyt vizsgáltak meg, 367 nőt és 123 férfit. A szűrővizsgálatokra főként idősebbek jöttek el, a vizsgált személyeknek több mint a fele 65 évnél idősebb volt. Elhízást a vizsgált nők negyven, a férfiak harmincöt százalékánál állapítottak meg. A korral az elhízottak száma is növekszik, ennek ellenére mégsem a legidősebbek a legelhízottabbak, hanem a 46–55 év közötti lakosság. A nem megfelelő eredmények oka főként a korosodás következménye, de mindenekelőtt az étkezési szokásokban, valamint a nem megfelelő mennyiségű mozgásban rejlik, általában életmódtól függ. Rendkívül fontosnak tartom, hogy mindenki fordítson nagyobb gondot saját és családja egészségére. Fontos szem előtt tartani az egészséges táplálkozás fontosságát, ugyanakkor ösztönözni kell a fiatalokat is az egészséges táplálkozási szokások betartására. Ahhoz, hogy megváltoztassuk viselkedésünket, a legfontosabb, hogy változtassunk álláspontunkon és meggyőződéseinken – mondta dr. Nada Kosić Bibić.

A betegségmegelőzési egészségügyi szolgáltatásokról a környező településeken dr. Verica Dronjak elmondta, hogy az Egészségnépszerűsítő Központtal, valamint a Vöröskereszttel karöltve tizenkét helyszínen szerveztek szűrővizsgálatot.

– Vérnyomást, cukorszintet és koleszterint mértek, ahol volt rá lehetőség, mellvizsgálatot is végeztek a szakemberek. A Prevenciós Központ dolgozói az egészségügyi kampányban 623 személyt vizsgáltak meg, ebből 445 nő és 178 férfi volt. 140/90 mmHg feletti vérnyomást 218 személynél mértek. A vércukorszintet 623 polgárnál, 445 nőnél és 178 férfinál mértek. Magasabb cukorszintet 182 személynél mértek, a vizsgált személyek közül pedig harminchatan már cukorbetegek voltak.

A koleszterint 606 személynél mérték, ebből 356-nak (59%-a) magas volt a koleszterinszintje. Mellvizsgálatot 164 nőnél végeztek, szerencsére senkinél sem voltak elváltozások. A szűrővizsgálatokat követően a szakemberek az egészséges táplálkozás jelentőségére, valamint a dohányzás káros hatására hívták fel a figyelmet, a nőknek pedig a mellek önvizsgálatát mutatták meg – hallottuk dr. Verica Dronjaktól.