2024. április 26., péntek

A dzsihadisták ismét behatoltak Palmürába

Ismét behatoltak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró Palmürába az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai, akiket idén egyszer már elűztek a Szíria középső részén fekvő történelmi városból - jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező londoni székhelyű emigráns szervezet beszámolója szerint a dzsihadisták a kormányerőkkel vívott heves harcokat követően szombaton foglalták el a várost, miközben a térségben rátették a kezüket több fontos gázmezőre, amelyek a közel-keleti ország energiaellátása szempontjából központi jelentőséggel bírnak.

Az IÁ korábban majdnem egy éven át tartotta ellenőrzése alatt Palmürát, és ez idő alatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján is szerepeltek. A kormányerők idén márciusban az orosz légierő támogatásával tudták visszafoglalni a települést.

A mostani harcokban a kormányerők 100 harcosa vesztette életét, és a hadsereg most újabb katonákat küld a régióba. A terrorszervezet a héten indított offenzívát a Palmüra körüli régióban, és ennek során a kormányerőket több irányból is támadta.

Bár az Iszlám Állam az utóbbi időben több területet is elvesztett, Szíria északi és keleti részén még mindig nagy földdarabokat tart ellenőrzése alatt.

Eközben szombaton a török hadsereg és szíriai szövetségesei behatoltak a török határ közelében fekvő al-Bábba, amely az Iszlám Állam utolsó fellegvárának számít Aleppó tartományban - közölte az OSDH.