2024. április 26., péntek

Mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

A Cipősdoboz-akcióhoz idén is csatlakozhatnak mindazok, akik a rászoruló gyerekeknek küldenének ajándékot

Nagyon sok – válaszolhatja a címben feltett kérdésre minden gyerek és felnőtt, aki valamilyen formában megtapasztalta a világon jól ismert karácsonyi ruhát öltő cipősdobozok titkát. S nem csak kapni jó, de adni is öröm, bizonyítja a több éve Vajdságban is megszervezésre kerülő akció. A nagyszabású jótékonysági ajándékozásról Nyúl Zoltán baptista lelkészt kérdeztük, aki családjával több mint tíz éve kiveszi részét a sok-sok gyerek ünnepét megszépítő csomagosztásból.

2011-ben, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba járó Sára lányom ötlete volt, hogy a fél világ mintájára indítsunk gyűjtést mi is a saját rászorulóink részére. Akkor, első évben izgatottan vártuk, hogy lesz-e vajon száz doboz, de bőven túlszárnyaltuk ezt a számot. Ez az öt évvel ezelőtti akció volt, amit a szabadkai gimnázium és a Baptista Szeretetszolgálat közösen szervezett, és már akkor is komoly médiatámogatásunk volt, s mondhatom, hogy azóta is követnek minket, amikor osztjuk a csomagokat. Ezért a második évben már könnyebben vettük az akadályokat. A diákok is nagyon pozitívan, nagy lelkesedéssel álltak a feladathoz, és harmadévre már az iskola büszkesége lett az akció, amit hivatalos határozattal is beiktattak az iskolaprogramba. Ahogy növekedett az akció elfogadottsága, úgy növekedett az aktív gimnazisták száma is. Mindenki tőle telhetően megmozgatott, megmozgat minden szálat. Plakátokat készítenek, a médiában képviselik a programot, néha együtt, néha külön-külön megyünk és hirdetjük az akciót.

Hova kerülnek az összegyűjtött, színes papírba csomagolt cipősdobozok?

A mindentől távol eső zsákfalukba visszük az összegyűlt ajándékot, a Baptista Szeretetszolgálat feladata a logisztika, megszervezni, hogy a csomagokat személyesen adhassuk át a gyerekeknek. December 19-én, hétfőn Hajdújárásra megyünk, majd Nosza, Palics következik, a Kolibri nagycsaládosok kezdettől fogva mellettünk álltak, utána Kevi, Buránysor következik, majd Törökfalu, Beodra és a dreai iskola, amelyet más alkalmakkor is támogatunk.

Hol adhatók le a csomagok?

Most 18 hivatalos gyűjtőhelyünk van, de ennél több is létezik. Szabadkán kívül az adai, csantavéri, bácskossuthfalvi, oromhegyesi, kishegyesi iskolában például, a topolyai Művelődési Házban, a bajmoki művelődési központban. A gyűjtőpontokról Szabadkára kerülnek, és ami csomagot december 18-ig be tudunk gyűjteni, azt körbevisszük az említett iskolákba, ami fennmarad, azt különböző helyekre fogjuk majd elküldeni, például Nagybecskerek környékére, Nezsénybe, Módosra, Káptalanfalvára, Szajánba is megyünk. A szülők is jelentkeznek, hogy segítenek széthordani a csomagokat, több mint 500 kilométer, amit megteszünk. A helybeliek kis programmal várnak, de most először szervezett énekkar is fog kísérni bennünket. A Baptista Szeretetszolgálat 13 éve szervezi az akciót Magyarországon, tőlük tanultuk ezt az egészet, és egészen tavalyig a szállítási költségeket ők biztosították, és emellett egy-egy alkalommal a szervező osztály felutazhatott Budapestre egy karácsonyi koncertre.

 Tavaly hány csomag gyűlt össze? A cipősdobozok elkészítésén túl bekapcsolódhatunk-e másként az akcióba?

Tavaly 901 csomag gyűlt össze, és utólag még 200 érkezett. Sajnos nem találtuk még meg a módját, hogy elérjük az elvándoroltakat, kivándorolt családokat, illetve nem tudtuk megoldani, hogy a csomagok hogyan jussanak el hozzánk, de van egy folyószámlánk, ahol lehet támogatni az akciót, tavaly összesen ezer dinár érkezett, de reméljük, az idén másként lesz.

Miben más ez a program mint a külföldről érkező csomagok szétosztása?

– Amikor szervezetten, kamionszámra kaptuk a csomagokat külföldről, akkor az egy logisztikai, szervezési kérdés volt. Futottunk mindenfelé advent heteiben, bibliai történetet is előadtunk, nagyszerű dolog volt az is. De nem volt benne az, hogy ezt mi gyűjtöttük, nem láttuk az ajándékozó, szervező csillogó szempárokat. Nem volt bennünk az érzés, hogy mi készítettük, mi hoztuk, most már a diákok, sok civil szervezet, családok szívügyüknek tekintik az akciót. Az is jó érzés, hogy tudjuk, ide kerül hozzánk a sok szeretettel elkészített csomag. Sok a pozitív visszajelzés: gyerekek, fiatalok, szülők, nemtől, nemzetiségtől, vallástól függetlenül, hosszú ideig tervezik, hogy mi kerüljön a dobozba, mindenkiben ugyanaz az érzés munkál, hogy jó adni. Mert véleményem szerint nincs sok különbség cipősdoboz és cipősdoboz között – több mint húszezer megfordult valamilyen formában a kezemben – mindegyiket nagy örömmel, szeretettel készítik.

Aki adományt szeretne küldeni, befizetheti a következő számlára: 

Račun: 355000320040551544 Naziv: UDRUŽENJE BMC STARA MORAVICA

MB: 28106912 PIB:107972345, Pacirski put 14, Donacija