2024. április 19., péntek

Történetek, amelyek rólunk szólnak

Major Nándor novelláskötete érdemelte ki a 41. Szirmai Károly Irodalmi Díjat

Ahogy arról már hírt adtunk, a verbászi művelődési ház Pechán József-termében tegnap este 41. alkalommal adták át a Szirmai Károly Irodalmi Díjat, melyet Major Nándor érdemelt ki Utcasarkon, ha hátranézünk című novelláskötetéért.

Milan Glušac, Verbász község elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Bordás Győző értékelte a Szirmai Károly Emlékbizottság 2016-os évét, számba véve a bizottságot ért veszteségeket: megemlékeztek az idén elhunyt Bányai Jánosról, a bizottság állandó zsűritagjáról, Ökrész Károlyról, a bizottság állandó alelnökéről, valamint Gerold Lászlóról, aki az idei évtől csatlakozott volna a zsűrihez.

A Szirmai Károly Irodalmi Díjat 1975-ben alapították, 1976-tól osztják ki, azóta felváltva díjaznak magyar és szerb novellásköteteket. Bordás elmondta, Major Nándor már az 1950-es években jelentkezett szépirodalmi műveivel, ott volt az „áprilisi Híd” társaságában Bori Imrével, Németh Istvánnal, Juhász Gézával, Tomán Lászlóval. Néhány novelláskötet után két érdekes regényt írt, majd politikai pályára lépett, az utóbbi néhány évben viszont ismét visszatért az irodalomhoz.

Szervezők és a barátok a Szirmai-díj átadásán (Fotó: Ótos András)

Szervezők és a barátok a Szirmai-díj átadásán (Fotó: Ótos András)

– A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen az elmúlt két évben megjelent hét kötetből kellett választani, és szinte az összes vajdaság magyar könyvkiadó jelentetett meg olyan munkát, ami versenybe szállhatott a díjért. A mai vajdasági magyar novellára az újabb törekvések jellemzőek, viszont Major Nándor azt folytatta, amit annak idején abbahagyott – írásaiban klasszikus modernség stílusjegyeit fedezni fel. Annak idején maga Szirmai Károly is méltatta Major novellisztikáját, Major pedig a Híd szerkesztőjeként közölte Szirmai novelláit – mondta Bordás Győző.

Gobby Fehér Gyula, a bizottság elnöke laudációjában kifejtette, ritkán történik meg, hogy a Szirmai-díj megalapításának helyén egy helyben született író veheti át a kitüntetést. Az idén 85 éves Major Nándor hatvan évvel ezelőtt debütált első, Udvarra nyílik az ablak című novelláskötetével. Hangsúlyozta, Major több mint fél évszázados jelenléte a vajdasági magyar irodalomban azért fontos, mert írásai rólunk szólnak: az Utcasarkon, ha hátranézünk írásainak helyszínei és szereplői a Vajdasághoz, a Balkánhoz és Közép-Európához, történeteinek alaphelyzetei pedig szinte minden alkalommal egy-egy történelmi pillanathoz kötődnek.

– A kötet elbeszélései rövidebbek lettek a korábbi Major-elbeszélésekhez képest. Az író egyre pontosabban fogalmaz, igyekszik minden sallangot, minden nem szigorúan szükséges körülményt, minden hangulati leírást elhagyni az elbeszélés szövegéből. A kisnovellának nevezett darabokban pedig, követve a mai amerikai irodalom hagyományát, az úgynevezett short storyk stílusában alkot – hangsúlyozta Gobby Fehér.

Major Nándor betegség miatt nem lehetett jelen az ünnepségen, az oklevélből, aranyéremből és pénzjutalomból álló díjat nevében felesége, Major Erzsébet vette át.

A program zenei részében közreműködött a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület Rozmaring asszonykórusa, gitárjátékával Miloš Milivojević, a verbászi Alapfokú Zeneiskola tanára, harmonikán Nikola Stanojević, az iskola tanulója, a műsor végén Figura Terézia, az Újvidéki Színház művésznője, majd pedig Radovan Seratlić Vickó Árpád tolmácsolásában olvasott fel részleteket Major Nándor novelláskötetéből.