2024. április 26., péntek

Etnikai türelmetlenség egy kis csokoládé miatt?

Nem kívánatos a horvát csomagban a szabadkai édesség

– Horvátországban nem szívesen látják a szerbiai termékeket. Erre utal Kolinda Grabar Kitarović elnök reagálása is a szabadkai Pionir csokoládéi kapcsán, amelyek a horvát katonaság kötelékeibe tartozók gyermekeinek szánt édességcsomagokba kerültek – jelentette ki Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter.

– A horvát államfő kijelentése antidemokratikus, nem európai és nem gazdasági. Az ilyen fellépés világosan utal arra, hogy a szerbiai termékeket nem szívesen látják Horvátországban – nyilatkozta a miniszter a Tanjugnak.

Ljajić elmondása szerint Szerbiában több horvát cég működik, mint amennyi szerbiai termék sorakozik a horvátországi boltok polcain, Horvátországban gazdálkodó szerbiai vállalatokról pedig nem is lehet beszélni. Ha minden államfő Grabar Kitarović logikája szerint járna el, veszélybe kerülnének a piacgazdaság alapvető elvei, amelyek az áru és a szolgáltatások szabad áramlását hirdetik, a világ pedig visszakerülne a tiszta protekcionizmus korszakába – figyelmeztetett a tárcavezető.

A szerbiai kormány alelnöki tisztségét is betöltő Ljajić hozzáfűzte: a horvát fél ilyen megnyilatkozásaitól függetlenül Szerbia egyforma bánásmódban részesíti a területén működő összes hazai és külföldi, tehát horvát céget is. Arra fog törekedni, hogy minél több külföldi vállalat fektessen be az országban.

– Miféle rendeződésről beszélhetünk a térségben, amikor egyetlen kis csokoládé is etnikai türelmetlenséget szít, csak azért, mert Szerbiában gyártották? A hazafiasság nem abban mutatkozik meg, hogy állandóan támadunk valakit, a megbékélés pedig nem azt jelenti, hogy örökké eleget teszünk a nyilvánosság radikális részeinek – fogalmazott a miniszter. Megjegyezte: a horvát elnök által emlegetett csokoládét a soknemzetiségű Szabadkán gyártották, ahol a legnagyobb a horvát népesség számaránya.

Mint a horvát sajtó hírül adta, a helyi közvélemény egy részét ugyancsak felháborította az, hogy a szabadkai Pionir csokoládéi is bekerültek a horvát elnök asszony édességcsomagjaiba, amelyeket Dubrovnik védői gyermekeinek szántak. Grabar Kitarović ennek kapcsán kijelentette, nagyon csalódott, ugyanis személyesen képviseli és támogatja a Vásároljunk horvát termékeket! kampányt.

– Nem horvát gyártmányú, de a horvát piacon jelenlevő termékek is bekerültek a kosárba. A horvát elnöknek a horvát termékeket kell népszerűsítenie, és ilyesmi többé nem fog előfordulni – idézte az államfő szavait a horvát média.