2024. április 26., péntek

Januártól drágul a taxi

Az indulásért január 25-étől 15 dinárral kell majd többet fizetni, a kilométer ára marad a régi

Egy idei, városi döntés alapján többek között azt is meghatározták, hogy az önkormányzat évente egyszer módosítja a városi taxisok árlistáját. A döntést a taxisok zöme támogatta, az új árakkal azonban most nincsenek megelégedve, mert szerintük túl kismértékű a drágulás.

– Nem azt követeljük, hogy az árakkal kapcsolatban kérjék ki a véleményünket, csak azt szeretnénk, ha minden a törvényes keretek között történne, azaz, ha az önkormányzat alkalmazna egy olyan szakszolgálatot, amely meghatározná az új árakat. A közeljövőben döntést hozunk arról, hogy vajon kérjük-e el az önkormányzati szervektől az új árlistát megtekintésre, hogy mi is áttanulmányozhassuk, ugyanis erre jogunk van. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy a városi taxiszolgálat árlistája négy éve nem változott, ugyanakkor mindennek az ára megemelkedett, még a városi közlekedés árát is felemelték – mondta Josip Kopenstinskij, a Maksi taksi képviselője, és az újvidéki taxisok helyzetének javításáért megalakított munkacsoport tagja. Hozzátette: a szakmabeliek megbeszélést tartottak a legújabb árakra vonatkozóan, és egyöntetű a véleményük arról, hogy nagyobb áremelésre van szükség. Hétfőn újabb megbeszélésre kerül sor, melyen döntést hoznak majd a következő lépésekről.

– Ez a többség véleménye, mi készen állunk a teljes együttműködésre az önkormányzattal annak érdekében, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb megoldást – azt, amely megfelelne nekünk is és a polgároknak is – magyarázta Kopenstinskij. Emlékeztetett arra, hogy a taxisok jelentős pénzösszeget költenek járműik karbantartására, ha kevesebb pénz marad a zsebükben, akkor a javításokra is kevesebb jut, ami fokozott veszélyt jelenthet az utasok számára – írta a Dnevnik napilap. További nehézségeket okoz majd a taxiórák átállítása január 25-én.

– Megélhetünk mi az új árakkal is, de ez azt jelentené, hogy saját zsebünkből finanszíroznánk a fuvarozást. Kissé bonyolult az előállt helyzet, de bízunk abban, hogy január 25-éig sikerül megállapodásra jutni az új árakkal kapcsolatban – mondta Kopenstinskij.