2024. április 26., péntek

Lassan, de biztosan építkezünk

Ismertették a Prosperitati-pályázatok harmadik körét

November 13-án jelent meg a Prosperitati Alapítvány új pályázata, melynek részleteit tegnap este Szabadkán ismertették egy lakossági fórum keretében. A harmadik pályázati körben a nagy léptékű mezőgazdasági és általános gazdaságfejlesztési hitelkonstrukciós pályázatok kerültek kiírásra, továbbá megjelent három kis összegű támogatási pályázat is, amelyek a sikeres pályázati kiírásokat ismétlik meg, így a mezőgazdasági termelőknek és a mikro- és kisvállalkozásoknak újra lehetőségük van a gépvásárlásra, valamint többéves ültetvények telepítésére és fejlesztésére.

Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke az érdeklődőkhöz szólva elmondta, egy év telt el azóta, hogy a mezőgazdaság és a vállalkozások számára megteremtették a lehetőséget az alapinfrastruktúra kiépítésére, fejlesztésére, ami feltétele volt annak, hogy a mezőgazdasági, élelmiszer-ipari vagy más területeken működő vállalkozások magasabb szintű innovatív fejlesztéseket valósítsanak meg, azaz – mint mondta – lassan, de biztosan építkezünk, s megteremtődött egy bázis, hogy a későbbiekben ne csak nyersanyagot, vagy mezőgazdasági terméket állítsunk elő, hanem olyan ipari termékeket is, amelyekkel az uniós piacon is megjelenhetünk.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a lakossági fórumon elmondta, mindazt, amiről mintegy egy évvel ezelőtt feltételes módban beszéltek, az elmúlt több mint tíz hónapban megvalósítottak, s ez egy olyan lehetőség, mellyel élhet mindenki, aki akar. Az első két körben tizenöt pályázatot jelentettek meg, az elbírálásuk, a szerződéskötés és az abban vállalt kötelezettségeket teljesítők esetében a kifizetések is megtörténtek.

– Eddig nagyjából 2900-an pályáztak és 2500 sikeres pályázat volt, ami nagyjából 80 százalékos sikerességet jelent, és az idén rendelkezésre álló ötmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásnak 80 százalékát kiosztottuk. Az idén még el kellett indítani olyan pályázatokat, amelyek az ötmilliárd forintig visszamaradó rész lefedésére alkalmasak, ezért is ismételjük meg azokat a pályázatokat, amelyek a legnépszerűbbek voltak, és először írtuk ki azt a pályázatot, amely a nagyobb léptékű fejlesztésekre ad módot. Ez három elemet hordoz magában, az önrészt, a vissza nem térítendő támogatást és a kedvező hitelkonstrukciót, s olyan fejlesztésekről van szó, melyek összege félmillió és kilencmillió euró között lehet. Elemi érdekünk, hogy ezek a fejlesztések megvalósuljanak, mert ezek beszállítói köröket tudnak megnyitni és munkahelyeket tudnak teremteni. Attól függetlenül, hogy mennyien mentek el, még mindig rengetegen vannak, akiken lehet és kell segítenünk, hogy itt maradjanak, megmaradjanak, s azért is, hogy legyen hová visszatérniük azoknak, akik elmentek. Ezért csak azt tudom mondani, pályázzon az is, aki korábban nem tette meg, az is, aki nem nyert a pályázaton, és az is, aki már kapott támogatást, hiszen a célunk, hogy minél több sikeres vállalkozás legyen. Az a szándékunk, hogy a következő év folyamán, ahogy lezárul ez a pályázat, újabbakat hirdessünk meg, hiszen jövőre rendelkezésre áll 7,5 milliárd forint, és már most pluszpénzek kerültek jóváhagyásra, mert az elmúlt tíz hónapban bizonyítottuk, hogy ez egy sikeres program – hangsúlyozta Pásztor István.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a pályázás részleteiről számolt be. Mint elmondta, a kis összegű támogatások feltételei lényegében nem változtak, melynek révén mezőgépek és kapcsolható eszközök, valamint alapeszközök szerezhetők be, illetve ültetvényeket lehet vásárolni. A nagy összegű kiírásokra is vonatkoznak az alapfeltételek, azonban a pályázást helyenként ésszerűsítették és könnyítették, ami, mint hangsúlyozta, annak az eredménye, hogy a pályázati kiírásokat igyekeztek a pályázók észrevételeihez igazítani, amelyek az előző két körhöz kapcsolódtak.